Κάθε πότε να πλένετε τα δόντια σας και ποιο λάθος να μην κάνετε με την οδοντόβουρτσα

Είναι γνωστό ότι οι οδοντόβουρτσες μας αποτελούν εστίες μικροβίων

Στη μάχη για την υγεία του στόματος, τα καλύμματα οδοντόβουρτσας φαίνεται να προστατεύουν την οδοντόβουρτσα από τα μικρόβια που υπάρχουν στο μπάνιο.

Αυτά τα καλύμματα υποτίθεται ότι μας κρατούν ασφαλείς από την λεγόμενη «ζώνη πιτσιλίσματος» του μπάνιου. Είναι όμως πράγματι έτσι;


Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καλύμματα οδοντόβουρτσας


Η Αμερικανική Ένωση Οδοντιατρικής (ADA) προειδοποιεί ότι τα καλύμματα οδοντόβουρτσας μπορεί να μην είναι τα οδοφράγματα των βακτηρίων που ελπίζαμε και πιθανότατα κρατούν τα βακτήρια μέσα, παρά έξω. Η συμβουλή της ADA συμπίπτει με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Quinnipiac του 2015, η οποία διαπίστωσε ότι τα καλύμματα οδοντόβουρτσας δεν προστατεύουν τις οδοντόβουρτσες από την ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά μάλλον δημιουργούν ένα περιβάλλον που την ευνοεί, καθώς οι τρίχες παραμένουν υγρές εμποδίζοντας το κεφάλι της οδοντόβουρτσας να στεγνώσει μεταξύ των χρήσεων.

Η απολύτως στεγνή οδοντόβουρτσα είναι πάρα πολύ σημαντική για να διατηρούμε την καλή υγεία του στόματός μας. Οι ειδικοί προτείνουν να έχετε στη διάθεσή σας δύο οδοντόβουρτσες, μία για το βράδυ και μία για το πρωί, ώστε να έχουν 24 ώρες περιθώριο να στεγνώσουν μεταξύ των χρήσεων.

Σωστή στοματική υγιεινή: Πόσο, πότε και πώς να πλένετε τα δόντια σας
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention) συστήνει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι πιο αποτελεσματικές στον καθαρισμό των δοντιών από τις χειροκίνητες, και πολλές διαθέτουν ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη που εξασφαλίζει ότι βουρτσίζετε για τα συνιστώμενα 2 λεπτά. Οι οδοντίατροι συνιστούν επίσης να φτύνετε αλλά να μην ξεπλένετε με νερό μετά το βούρτσισμα, έτσι ώστε τα δραστικά συστατικά της οδοντόκρεμας να παραμείνουν ενεργά.

Η καλή στοματική υγιεινή έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη, όπως:

  • η μακροζωία,
  • η πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ,
  • η χαμηλή αρτηριακή πίεση και
  • ο χαμηλότερος κίνδυνος καρδιοπάθειας


Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που καλό είναι να μην βουρτσίσετε αμέσως τα δόντια σας


Μετά το πρωινό γεύμα: Τα τρόφιμα και τα ποτά, ειδικά τα γλυκά, μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα στο στόμα σας. Το βούρτσισμα αμέσως μετά μπορεί να απομακρύνει το σμάλτο. Περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά για να αφήσετε το στόμα σας να παράγει σάλιο και να εξουδετερώσει την οξύτητα.
Μετά την κατανάλωση γλυκών: Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά σνακ. Περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το βούρτσισμα.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί