Καρκίνος του μαστού και η αναρρίχηση της επιβίωσης

Οι προοπτικές για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού βελτιώνεται συνεχώς.

Λόγω της αυξημένης ευαισθητοποίησης, οι ευκαιρίες για την έγκαιρη ανίχνευση και την προκαταβολική θεραπεία, συνεχίζουν να ανεβάζουν τα ποσοστά επιβίωσης. Ενώ ο πιο κοινός καρκίνος που διαγνώστηκε σε περίπου 230.000 περιπτώσεις το 2015, μόνο 40.000 απεβίωσαν. Σήμερα, η πρόγνωση της ασθένειας συνεχίζει να βελτιώνεται, και η επιβίωση, ακόμη και με προχωρημένο καρκίνο του μαστού είναι πιο πιθανή από ποτέ .
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί ή δεν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Μερικές γυναίκες μπορεί να ανακαλύψουν το πρόβλημα μόνες τους, ενώ σε άλλες μπορεί να ανιχνευθεί για πρώτη φορά σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο πόνος στο στήθος δεν είναι κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού. Μερικά από τα πιθανά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν: Μη επώδυνα εξογκώματα ή μάζες. Εξογκώματα ή πρήξιμο κάτω από τα χέρια.
Αλλαγές στην αίσθηση, το μέγεθος, ή το σχήμα του ιστού. Αλλαγή του δέρματος της θηλής και έκκριση.

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου που συνήθως δεν προκαλεί ένα εξόγκωμα μαστού ή μάζα. Μπορεί επίσης να υπάρξει ένα δερματικό εξάνθημα ή ερυθρότητα του δέρματος, και έχει τυπικά ένα γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.
Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού είναι σημαντική για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η μαστογραφία είναι ακτινογραφία του μαστού που μπορεί να ανιχνεύσει όγκους σε πολύ πρώιμο στάδιο, πριν γίνουν αισθητές ή παρατηρήσει κάποιος διαφορά. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει ότι οι γυναίκες με μέσο κίνδυνο πρέπει να κάνουν μια μαστογραφία κάθε χρόνο από την ηλικία των 40. Η Προληπτικές Υπηρεσίες Task Force των ΗΠΑ συνιστούν μαστογραφία τις γυναίκες 50-74 ετών, κάθε 2 χρόνια. Προτείνει, επίσης, ότι οι γυναίκες κάτω των 50 ετών, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για να καθορίσει το καλύτερο πρόγραμμα για την ατομική τους κατάσταση.
Μερικές φορές ένα υπερηχογράφημα μαστού διατάσσεται εκτός από μια μαστογραφία. Ένας υπέρηχος μπορεί να αποδείξει κύστες γεμάτες με υγρό που δεν είναι καρκινικές. Τα υπερηχογραφήματα μπορούν επίσης να συνιστώνται στο πλαίσιο μια ρουτίνας σε ορισμένες γυναίκες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu