Καρδιακή προσβολή: Ποια «χαλαρωτική» συνήθεια μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο

Μια ενδεχόμενη καρδιακή προσβολή προκαλεί φόβο καθώς είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη ζωή του πάσχοντος.

Ευτυχώς, η πολύ δυσάρεστη αυτή κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί. Επιπλέον, ένα προληπτικό μέτρο αποτροπής της πάθησης θεωρείται ευρέως χαλαρωτικό.
Οι καρδιακές προσβολές συμβαίνουν όταν παρεμποδίζεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, στερώντας το ζωτικό οξυγόνο από το όργανο. Επειδή είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο, οι φορείς υγείας κάνουν αλματώδεις ενέργειες για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους προδιαθεσικούς παράγοντες. Η αποτροπή του κινδύνου μέχρι πρότινος απαιτούσε έντονη άσκηση ή αυστηρές δίαιτες. Ωστόσο, ένα σύνολο νέων ερευνών υποστηρίζει ότι το ζεστό μπάνιο μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην αποτροπή ενός καρδιακού επεισοδίου.


Τα οφέλη του ζεστού μπάνιου
Μια καρδιακή προσβολή αποδεικνύει ότι ο πάσχων, ως επί το πλείστων, έκανε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Τα πορίσματα, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Heart, αποδεικνύουν ένα ζεστό μπάνιο σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιακής προσβολής.

Η έρευνα
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από 30.000 μεσήλικες συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου.
Η ομάδα σημείωσε: «Βρήκαμε ότι το συχνό ζεστό μπάνιο στη μπανιέρα συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, υποδηλώνοντας ότι η ευεργετική επίδραση του ζεστού νερού συμβάλει στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς μπορεί εν μέρει να οφείλεται στην μείωση της υπέρτασης». Ωστόσο, το πόρισμα αυτό χρήζει περισσότερης μελέτης.
Το Harvard Health επισημαίνει ότι οι τυπικές θερμοκρασίες των λουτρών στην Ιαπωνία, όπου διεξήχθη η μελέτη, κυμαίνονται από 104F έως 107F (σ.σ. υψηλές θερμοκρασίες του νερού).
Ο Adolph Hutter, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, πρόσθεσε: «Οι υψηλές θερμοκρασίες σε μια ζεστή μπανιέρα ή σάουνα προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σας, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση», όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.
Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη ενός καθημερινού ζεστού μπάνιου συσχετίστηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν μπάνιο μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ή καθόλου.


Τα οφέλη της σάουνας και για ποιους απαγορεύονται
Μελέτες παρόμοιας φύσης έχουν υποστηρίξει αυτά τα ευρήματα, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά σάουνες έχουν καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και λιγότερη φλεγμονή.
Επιπλέον, πιστεύεται ευρέως ότι τόσο οι σάουνες όσο και τα ζεστά λουτρά είναι ασφαλή για άτομα με σταθερές καρδιακές παθήσεις και ήπια καρδιακή ανεπάρκεια.
Τα άτομα που υποφέρουν από στηθάγχη (πόνο στο στήθος) ή ακανόνιστη αρτηριακή πίεση συνιστάται να αποφεύγουν τα προαναφερθέντα.


Πώς να αποφύγετε μια καρδιακή προσβολή
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου αυξήθηκε απότομα τις εβδομάδες μετά από διάγνωση σε άτομα με την COVID-19.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο ιατρικό περιοδικό Lancet, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξήθηκε κατά τρεις έως οκτώ φορές την εβδομάδα μετά από διάγνωση σε άτομα μα την COVID-19.
Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόληψη της νόσου.
Επίσης, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι η μείωση της χοληστερόλης (ή χοληστερίνης) συμβάλει στη μείωση μιας επικείμενης καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, περίπου οι μισές καρδιακές προσβολές πλήττουν εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.
Οι γενικές συμβουλές που δίνονται στους ασθενείς περιλαμβάνουν οδηγίες όπως να τρώνε λιγότερο και να ασκούνται περισσότερο. Ο στόχος της εν λόγω συμβουλής είναι να μειωθεί η φλεγμονή στο σώμα καθώς το υπερβολικό βάρος είναι ο κυρίως «ένοχος» για τη φλεγμονή.
Εν κατακλείδι η σωματική άσκηση συμβάλει στη μείωση του βάρους, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη.

sputnik/ photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί