• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κάνετε συχνά «κρακ» τα δάχτυλά σας; Ίσως το ξανασκεφτείτε μόλις διαβάσετε αυτό το άρθρο!

Κάνετε συχνά «κρακ» τα δάχτυλά σας; Ίσως το ξανασκεφτείτε μόλις διαβάσετε αυτό το άρθρο!

Πολλοί πιστεύουν ότι το γνωστό μας «κρακ» στις αρθρώσεις των δαχτύλων, μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον σοβαρά προβλήματα στα χέρια μας.

Είναι όμως έτσι;

Στις αρθρώσεις των δαχτύλων μας, υπάρχει ένα κενό το οποίο γεμίζει με αρθρικό υγρό. Το εν λόγω υγρό είναι μεγάλης σημασίας, καθώς μειώνει την τριβή στις αρθρώσεις σας όταν τις κινείτε.

Όταν λοιπόν κάνετε «κρακ» στα δάχτυλα, είναι επόμενο να ασκείτε πίεση στο κενό αυτό μεταξύ των οστών, η οποία περνάει στο αρθρικό υγρό και δημιουργεί φυσαλίδες. Αυτές με τη σειρά τους δεν αντέχουν την πίεση και σκάνε.

Επομένως, ο ήχος που ακούτε προέρχεται από αυτές τις φυσαλίδες. Μετά από περίπου 20 λεπτά, το αέριο επανεμφανίζεται στο υγρό.

Σύμφωνα με τους περισσότερους ορθοπεδικούς, εφόσον δεν νιώθετε πόνο όταν κάνετε «κρακ» στις αρθρώσεις σας, τότε μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε. Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη συνήθεια δεν έχει σχετιστεί σε μελέτες με την εκδήλωση αρθρίτιδας.

Όμως, μια έρευνα από το μακρινό 1990 σε 300 άτομα, έδειξε ότι όταν κάνετε “κρακ” τις αρθρώσεις σας συστηματικά, πιθανόν να δημιουργηθεί οίδημα και μειωμένη δύναμη της λαβής.

Δείτε σχετικό βίντεο.


photo unsplash