Πρόστιμο 600.000 Ευρώ στην Pfizer Italia όρισε το Εφετείο του Μιλάνου την εταιρία την Παρασκευή 30 Απριλίου, ως αποζημίωση σε έναν ασθενή, ανοίγοντας την πόρτα και για άλλες υποθέσεις.
Αιτία της κομβικής αυτής απόφασης είναι η απουσία της αναφοράς των παρενεργειών, όπως εθισμός στον τζόγο και στην υπερσεξουαλικότητα, στο φύλλο οδηγιών χρήσης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η υπόθεση ξεκινά το 1999 όταν ένας 60χρονος άνδρας από την κεντρική Ιταλία διαγνώστηκε με την νόσο του Πάρκινσον. Από το 2001 έως το 2005 ο ασθενής λάμβανε με συνταγή το φάρμακο “Cabaser” της Pfizer.
Ωστόσο, εμφανίστηκαν παρενέργειες – εθισμός στα τυχερά παιχνίδια και υπερσεξουαλικότητα, κάτι που δεν αναφέρονταν στο φύλλο οδηγιών χρήσης, το οποίο επικαιροποιήθηκε μόλις το 2007.
«Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν λίγους μήνες μετά τη λήψη του Cabaser», ισχυρίστηκε ο ασθενής στο Δικαστήριο. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πραγματοποιήσει αμέτρητες τραπεζικές συναλλαγές και επίσης αφαίρεσε παράνομα 100.000 ευρώ από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν, ενώ έχασε και πάνω από 280.000 ευρώ στον τζόγο.
«Ξεχνούσα να δουλεύω, έπαιζα στο γραφείο, στο σπίτι τη νύχτα, ενώ η γυναίκα μου κοιμόταν. Νόμιζα ότι είχα τρελαθεί», έλεγε.
Με βάση ιατρικά δεδομένα, ορισμένοι θεωρούν ότι οι αγωνιστές ντοπαμίνης, όπως πραμιπεξόλη, ροπινιρόλη ή ροτιγοτίνη (διαδερμικό έμπλαστρο), αποτελούν θεραπεία πρώτης εκλογής σε νεότερα άτομα, αλλά συνήθως ως συμπληρωματική θεραπεία. Έχουν ικανοποιητική δράση κατά της αύξησης του μυϊκού τόνου και του τρόμου. Σε νεότερους ασθενείς προτιμότερος είναι κάποιος αγωνιστής ντοπαμίνης, ενδεχομένως σε συνδυασμό με χαμηλή δόση L-dopa.
Αν προηγουμένως χορηγούνταν στον ασθενή L-dopa, η δόση μειώνεται κατά την τιτλοποίηση του αγωνιστή ντοπαμίνης. Στις παρενέργειες των αγωνιστών ντοπαμίνης ωστόσο, συμπεριλαμβάνεται κίνδυνος υπερσεξουαλικότητας και εξάρτησης από τυχερά παιχνίδια, κάτι που πρέπει να γίνεται γνωστό.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το βήμα που αν το τολμήσει το ΝΑΤΟ θα επιφέρει λαίλαπα! Ξεκάθαρος ο Πούτιν
- Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντικών εμφυτευμάτων
- Τα κουκλάκια Labubu «μετακομίζουν»…στο Χόλιγουντ!
- Πώς το Stranger Things εκτόξευσε στην κορυφή την…θρυλική Νταϊάνα Ρος! vid
- Αγροτικά μπλόκα: Κλειστή και στα δύο ρεύματα η Ε.Ο. Αθηνών -Θεσσαλονίκης, στα διόδια των Μαλγάρων
- Χριστούγεννα στο Σαν Φρανσίσκο – Το δέντρο “Θείος Τζον” και το εντυπωσιακό σκηνικό, vid
- Η στιγμή της ρωσικής επίθεσης σε λιμάνι στην περιοχή της Οδησσού, vid
- Νέο site για την Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ)
- Β. Κικίλιας: Ανάπτυξη, ασφάλεια και νέες θέσεις εργασίας μέσα από επενδύσεις στη ναυτιλία
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρατείνει για έναν χρόνο την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης στη ΛΔ Κονγκό









