• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ιχθυέλαια: Οι ανεπιθύμητες επιδράσεις τους στην υγεία μας

Ιχθυέλαια: Οι ανεπιθύμητες επιδράσεις τους στην υγεία μας

Tα ωμέγα-3 λιπαρά είναι σημαντικά για τη γενική υγεία. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει ωμέγα-3 λιπαρά, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται από τα τρόφιμα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά απαντώνται κυρίως σε λιπαρά ψάρια και σε ορισμένα λάδια ξηρών καρπών και σπόρων. 

Ορισμένοι τύποι ωμέγα-3 λιπαρών μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που συνδέεται με την αρθρίτιδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων με παρόμοιο τρόπο όπως και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η υπερβολική πρόσληψη ιχθυελαίων όμως, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τον οργανισμό.

Δείτε τις πιθανές επιπτώσεις τους:

Υπόταση: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν την πίεση του αίματος, Ακόμη και για τους υπερτασικούς όμως, υπάρχει κίνδυνος, καθώς τα ιχθυέλαια αντιδρούν με κάποια φάρμακα αντιμετώπισης της υψηλής πίεσης.

Ανεβασμένο σάκχαρο: Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γλυκόζης, το οποίο με τη σειρά του ανεβάζει το σάκχαρο.

woman's bleeding nose with white background

Αιμορραγία: Τα ιχθυέλαια μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στα ούλα και αιμορραγία από τη μύτη.

Διάρροια: Πρόκειται για συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια. Αν έχετε αυτό το σύμπτωμα, μειώστε τη δόση και λαμβάνετε τα ιχθυέλαια μαζί με τα γεύματα.

Αύξηση βάρους: Τα ιχθυέλαια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες και μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία ή καούρα.

Αυπνία: Μελέτη σε άτομα με ιστορικό κατάθλιψης έδειξε ότι η λήψη μεγάλων ποσοτήτων προκάλεσε αϋπνία.

onmed/photo unsplash