Η δήλωση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ακαδημίας «Journal of Clinical Sleep Medicine».
Όπως επισημαίνεται, η υπνηλία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία και μειωμένη ποιότητα ζωής. Η δήλωση παροτρύνει τους επαγγελματίες υγείας, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ερευνητές να δώσουν προτεραιότητα στην αξιολόγηση, τη διαχείριση και τη θεραπεία της υπνηλίας για την βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Στο άρθρο τονίζεται ότι η υπνηλία είναι δείκτης ανεπαρκούς ύπνου, αλλά και ένα σημαντικό σύμπτωμα που αναφέρεται από τους ασθενείς και σχετίζεται με διαταραχές ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία είναι η αδυναμία να παραμείνει κανείς ξύπνιος και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των κύριων περιόδων εγρήγορσης της ημέρας, συνδέεται με αυξημένους κινδύνους γνωστικής εξασθένησης, εργατικών ατυχημάτων, τροχαίων ατυχημάτων λόγω υπνηλίας και προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και ο αυτοκτονικός ιδεασμός. Η υπνηλία μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ιατρικών παθήσεων, χρήσης φαρμάκων και παραγόντων του τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη χρόνια στέρηση ύπνου.
«Η υπνηλία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με ευρείες συνέπειες», υπογραμμίζει ο Έρικ Όλσον, πρόεδρος της Ακαδημίας. «Από τροχαία ατυχήματα λόγω υπνηλίας κατά την οδήγηση έως λάθη στην εργασία και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, οι επιπτώσεις της υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζουν άτομα και την κοινωνία καθημερινά. Δεδομένου ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι βιώνουν υπερβολική υπνηλία, η σημασία του προσδιορισμού παρεμβάσεων που την αναγνωρίζουν, την αξιολογούν και τη θεραπεύουν δεν μπορεί να υποτιμηθεί», προσθέτει.
Η δήλωση υποστηρίζεται από 25 ιατρικούς και επιστημονικούς οργανισμούς, καθώς και οργανώσεις ασθενών.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μ. Κουζινοπούλου / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τα πιο αλλόκοτα ζώα της φύσης: 10 παράξενες συμπεριφορές τους που δεν θα πιστεύετε
- Καθόλου τυχαία η επίσκεψη που θα γίνει στην Ουγγαρία – Η Δεξιά παίζει τα «ρέστα» της
- Λεπτά που έμοιαζαν με αιώνες! Μαθήτρια παγιδεύτηκε σε κομμάτι πάγου σε ποτάμι της Ρωσίας (BINTEO)
- Ανακαλύφθηκε ειρωνικό μήνυμα 2.000 ετών στα αρχαία Ελληνικά σε σφαίρα σφεντόνας (Photo)
- Οι Βρετανοί δίνουν τις βάσεις τους στις ΗΠΑ για να βομβαρδίζουν το Ιράν
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 24/3 και 25/3 στην Αθήνα για την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση
- ΑΑΔΕ – Πάντειο – ΕΑΠ: Σύμπραξη για την Εκπαίδευση και την Έρευνα στη Δημόσια Διοίκηση
- Χρ. Δήμας: Εντείνονται οι εργασίες στη Διώρυγα της Κορίνθου με στόχο να ανοίξει τον Ιούλιο
- Ο μεγάλος σύμμαχος του Πούτιν γνωστοποίησε πως έρχεται «μεγάλη συμφωνία» με τον Τραμπ
- Χειροπέδες σε 48χρονο οδηγό σχολικού λεωφορείου – Έκανε χρήση ναρκωτικών λίγο πριν τη μεταφορά μαθητών









