Η θεραπεία με φως βοηθά τον εγκέφαλο να καθαρίσει τις τοξικές πρωτεΐνες της νόσου Αλτσχάιμερ!

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία με φως που εφαρμόζεται σε ποντίκια κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου αύξησε την ικανότητα του εγκεφάλου να απομακρύνει το βήτα-αμυλοειδές, μια τοξική πρωτεΐνη που συνδέεται με την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Το εύρημα, όπως αναφέρεται, μπορεί να οδηγήσει σε μια μη φαρμακευτική, μη επεμβατική θεραπεία για την πάθηση.

Παρά τις ακούραστες προσπάθειές τους, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας της νόσου του Αλτσχάιμερ (AD) χρησιμοποιώντας φαρμακευτικά προϊόντα, κάτι που σήμαινε στροφή σε μη φαρμακευτικές μεθόδους. Μια νέα μελέτη έδειξε τις θεραπευτικές δυνατότητες της φωτοθεραπείας στη θεραπεία της AD, δείχνοντας πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε ποντίκια που οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά και στους ανθρώπους.


Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν νέο τύπο δυναμικού παραθύρου που μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ τριών λειτουργιών, εμποδίζοντας επιλεκτικά το φως ή/και τη θερμότητα.


Το υδαρές υλικό κάνει τα παράθυρα να μπλοκάρουν επιλεκτικά το φως ή/και τη θερμότητα

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη φωτοβιοτροποποίηση (PBM), μια μη φαρμακευτική θεραπεία που χρησιμοποιεί κόκκινα και κοντινά υπέρυθρα φώτα για να διεγείρει το σώμα να αυτοθεραπευθεί. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το PBM προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού και της μικροκυκλοφορίας στον εγκέφαλο, εκτός από την αναστροφή του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής. Πρόσφατες μελέτες ανακάλυψαν ότι το PBM μπορεί να διεγείρει το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου για να απομακρύνει τα απόβλητα και τις τοξίνες.

Υπάρχει ένα λεμφικό αγγειακό σύστημα στις μήνιγγες, η μεμβράνη που καλύπτει και προστατεύει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αυτά τα μηνιγγικά λεμφικά αγγεία, ή MLVs, έχει αποδειχθεί ότι απομακρύνουν το βήτα-αμυλοειδές, το οποίο έχει από καιρό συνδεθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Θεωρείται ότι τα μη φυσιολογικά επίπεδα αυτής της φυσικής πρωτεΐνης συγκεντρώνονται για να σχηματίσουν πλάκες μεταξύ των νευρώνων, διαταράσσοντας τη λειτουργία των κυττάρων.

Επειδή το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου έχει βρεθεί ότι ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του PBM κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης και του non-REM (βαθύ) ύπνο. Έκαναν ένεση βήτα-αμυλοειδούς στον ιππόκαμπο – την περιοχή του εγκεφάλου που ασχολείται με τη μνήμη και τη μάθηση – ποντικών αφού κατέστρεψαν τα MLV τους χρησιμοποιώντας λέιζερ. Το PBM εφαρμόστηκε στα ποντίκια μία φορά την ημέρα για επτά ημέρες χρησιμοποιώντας ένα LED.

Μετρώντας το επίπεδο του βήτα-αμυλοειδούς στον ιππόκαμπο μετά από PBM, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα είτε εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης είτε του ύπνου, αλλά ότι το PBM κατά τη διάρκεια του ύπνου προκάλεσε μεγαλύτερη μείωση του βήτα-αμυλοειδούς. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το PBM διεγείρει την εκκένωση του βήτα-αμυλοειδούς από τον ιππόκαμπο πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του ύπνου παρά της εγρήγορσης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι παρά την καταστροφή των MLV, τα οποία είχαν καταστείλει την ικανότητά τους να αφαιρούν το βήτα-αμυλοειδές, αυτή η ικανότητα αποκαταστάθηκε μετά τη θεραπεία και ήταν πιο αποτελεσματική όταν το PBM εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του ύπνου παρά κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης.

«Στα αποτελέσματά μας, ανακαλύψαμε ότι το PBM προάγει την αποκατάσταση των λεμφικών λειτουργιών μετά από τραυματισμό των MLVs, κάτι που είναι πιο αποτελεσματικό εάν το PBM χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου έναντι της εγρήγορσης», είπαν οι ερευνητές.

Λένε ότι αυτή η μη φαρμακευτική, μη επεμβατική θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με AD και άλλες παθήσεις που αφορούν το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου.

«Δεδομένου ότι η φαρμακολογική θεραπεία της ΝΑ έχει αποτύχει να δείξει αποτελεσματικότητα ή ασφάλεια, η PBM ως μη επεμβατική και ασφαλής προσέγγιση έχει τις υψηλές προοπτικές εφαρμογής στην κλινική πράξη για τη θεραπεία εγκεφαλικών παθήσεων με λεμφικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον, το γλοίωμα. , τραυματική εγκεφαλική βλάβη, ενδοκρανιακές αιμορραγίες», ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers of Optoelectronics .

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί