Η τεχνητή νοημοσύνη “για το καλό μας”… Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την A.I. για να βρουν φάρμακο που σκοτώνει βακτήρια

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν ένα νέο αντιβιοτικό που μπορεί να σκοτώσει το Acinetobacter baumannii

Οι γιατροί ισχυρίζονται ότι η τεχνητή νοημοσύνη σώζει πλέον ζωές, μετά από μια σημαντική πρόοδο στον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει πρώιμα σημάδια της νόσου, σε ορισμένες περιπτώσεις χρόνια πριν οι γιατροί εντοπίσουν τον καρκίνο σε μια παραδοσιακή σάρωση.

Ο “νονός” της A.I. για τα κίνητρά της – Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες χρήσης της στην ιατρική;;;

Υπενθυμίζεται ότι ο ονομαζόμενος “νονός της τεχνητής νοημοσύνης”, Geoffrey Hinton, έθεσε πρόσφατα θέμα για τα κίνητρα της A.I. και για τον κίνδυνο να πάρει τον έλεγχο. Ενδιαφέρον θα ήταν να ερωτηθεί ο Hinton ποια είναι η γνώμη του για το τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική…

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι βρήκαν ένα φάρμακο που θα μπορούσε να καταπολεμήσει τις ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις – και αναφέρουν ότι το έκαναν χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά εντόπισαν ένα νέο αντιβιοτικό που μπορεί να σκοτώσει έναν τύπο βακτηρίων που ευθύνονται για πολλές λοιμώξεις ανθεκτικές στα φάρμακα. 

Η ένωση σκοτώνει το Acinetobacter baumannii, το οποίο είναι ένα είδος βακτηρίων που βρίσκεται συχνά στα νοσοκομεία. Μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, μηνιγγίτιδα και άλλες σοβαρές λοιμώξεις. 

Το μικρόβιο είναι επίσης η κύρια αιτία μολύνσεων σε τραυματίες στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλά παθογόνα βακτήρια έχουν γίνει όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ενώ λίγα νέα αντιβιοτικά έχουν αναπτυχθεί.

Η ανακοίνωση του MIT

Το MIT ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι ερευνητές αναγνώρισαν το φάρμακο από έναν κατάλογο σχεδόν 7.000 πιθανών φαρμακευτικών ενώσεων χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που εκπαίδευσαν για να αξιολογούν εάν μια χημική ένωση θα αναστείλει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Προκειμένου να λάβουν δεδομένα εκπαίδευσης για το μοντέλο, εξέθεσαν αρχικά τα βακτήρια που αναπτύχθηκαν σε ένα πιάτο εργαστηρίου σε περίπου 7.500 διαφορετικές χημικές ενώσεις, προκειμένου να δουν ποιες θα μπορούσαν να αναστείλουν την ανάπτυξη του μικροβίου. Έδωσαν τη δομή κάθε μορίου στο μοντέλο τους και του είπαν εάν κάθε δομή θα μπορούσε να αναστείλει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Αφού το μοντέλο εκπαιδεύτηκε, χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση ενός συνόλου 6.680 ενώσεων που δεν είχε δει πριν, και οι ερευνητές περιόρισαν 240 χτυπήματα για να δοκιμάσουν πειραματικά, εστιάζοντας σε ενώσεις με δομές που ήταν διαφορετικές από αυτές των υπαρχόντων αντιβιοτικών ή μορίων από την εκπαίδευση. Αυτή η δοκιμή οδήγησε σε εννέα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ ισχυρού. 

Η ένωση, η οποία αρχικά εξερευνήθηκε ως πιθανό φάρμακο για τον διαβήτη, αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική στη θανάτωση των συγκεκριμένων βακτηρίων. Ωστόσο, δεν είχε καμία επίδραση σε άλλα είδη βακτηρίων.

Το πανεπιστήμιο σημείωσε ότι μια ικανότητα θανάτωσης “στενού φάσματος” είναι επιθυμητή επειδή ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο βακτηρίων να εξαπλώνονται γρήγορα αντίσταση στο φάρμακο. Επιπλέον, το φάρμακο πιθανότατα θα εξοικονομήσει τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο ανθρώπινο έντερο και θα βοηθήσει στην καταστολή των ευκαιριακών λοιμώξεων.

Οι επιστήμονες ονόμασαν το φάρμακο abaucin και έδειξαν σε μελέτες σε ποντίκια ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει τις λοιμώξεις των πληγών που προκαλούνται από τα βακτήρια. Σε εργαστηριακές δοκιμές, βρέθηκε επίσης ότι δρα ενάντια σε μια ποικιλία ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών Acinetobacter baumannii που απομονώθηκαν από ανθρώπους ασθενείς. Το φάρμακο αποδείχθηκε ότι σκοτώνει κύτταρα παρεμβαίνοντας σε μια διαδικασία γνωστή ως διακίνηση λιποπρωτεϊνών σε πρόσθετα πειράματα. Τα κύτταρα το χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν πρωτεΐνες από το εσωτερικό του κυττάρου στο κυτταρικό περίβλημα. 

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στο περιοδικό «Nature Chemical Biology». 

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί