• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η σπανιότερη και πιο επικίνδυνη ομάδα αίματος στον κόσμο: Μόλις 43 άτομα σε όλο τον πλανήτη έχουν το “χρυσό αίμα” (Video)

Η σπανιότερη και πιο επικίνδυνη ομάδα αίματος στον κόσμο: Μόλις 43 άτομα σε όλο τον πλανήτη έχουν το “χρυσό αίμα” (Video)

Αποκαλείται από τους επιστήμονες «χρυσό αίμα». Γιατί είναι τόσο πολύτιμο αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικά επικίνδυνο για τους φορείς του;

Οι ομάδες αίματος χωρίζονται στις κατηγορίες Α, Β, ΑΒ και Ο και σε ρέζους θετικό ή αρνητικό.

Στην Ελλάδα, η ομάδα ΑΒ είναι η πιο σπάνια και ακόμη πιο λίγοι είναι όσοι έχουν ΑΒ με ρέζους αρνητικό.

Στον πλανήτη όμως, υπάρχει ένα ποσοστό που απέχει κατά πολύ ακόμη και από το AB – .

Πρόκειται για τους ανθρώπους που έχουν τη σπανιότερη ομάδα αίματος στον κόσμο: τη λεγόμενη Rhnull, η οποία έχει εντοπιστεί σε μόλις 43 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από το έτος 1961, οπότε και ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες, με μια Αβορίγινα να αποτελεί την πρώτη περίπτωση ανθρώπου που καταγράφηκε με ομάδα αίματος Rhnull. Πως να μην αποκαλείται λοιπόν, «χρυσό αίμα»;

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια διαθέτουν υποδοχείς, τα λεγόμενα αντιγόνα.

Σε περίπτωση που – αχρείαστη να είναι – μας γίνεται μετάγγιση αίματος, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δέχεται μόνο τα αντιγόνα που ταιριάζουν στη δική μας ομάδα αίματος, σε διαφορετική περίπτωση, θα επιτεθεί στα αιμοσφαίρια, κάτι απειλητικό για την ίδια τη ζωή του ασθενούς.

Η διαφορά του αίματος Rhnull είναι ότι του λείπουν όλοι οι τύποι των αντιγόνων ρέζους (Rh), κάποιοι από τους οποίους υπάρχουν σε όλες τις άλλες γνωστές ομάδες αίματος!

Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε άλλη ομάδα αίματος κι αν δεχτεί ένας άνθρωπος με Rhnull σε τυχόν μετάγγιση, ο οργανισμός του θα την απορρίψει!

Σύμφωνα με το Healthy.com, το 99,9999994% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αντιγόνα Rh στο αίμα του, οπότε είναι σχεδόν αδύνατον για κάποιον άνθρωπο με ομάδα αίματος Rhnull να βρει συμβατό δωρητή, παρά μόνο μέσα από ένα παγκόσμιο δίκτυο αιμοδοσίας. Από την άλλη, ο ίδιος μπορεί να γίνει δωρητής για όλες τις άλλες ομάδες αίματος!

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός Αμερικανού άντρα, του Τόμας, που σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Atlantic, ως παιδί δεν μπορούσε να πάει ούτε καν σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, καθώς οι γονείς του φοβούνταν τον κίνδυνο ατυχήματος.

Όντας ενήλικας πλέον, οδηγεί προσεκτικά και φροντίζει να μην ταξιδεύει σε χώρες από τις οποίες απουσιάζουν οι σύγχρονες ιατρικές υποδομές για την περίπτωση που χρειαστεί μετάγγιση.

Και φυσικά έχει πάντα μαζί του μια κάρτα που επιβεβαιώνει την σπάνια ομάδα αίματός του, για το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποια στιγμή νοσηλεία.


photo: video screenshot

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •