Η σχέση μεταξύ φρούτων, λαχανικών και μικροβιώματος επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά

Συγκρίνοντας τα βακτήρια που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά με αυτά που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο, οι ερευνητές απέδειξαν, για πρώτη φορά, ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει θετικά στη βακτηριακή ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου μας.

Η βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία. Το ανθρώπινο μικροβίωμα έχει εμφανιστεί να κατέχει εξέχουσα θέση στην έρευνα, με συνδέσμους με τον καρκίνο, την προσωπικότητα, τη μνήμη και ασθένειες όπως ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας.


Ενώ είναι κατανοητό ότι το μικροβίωμα μιας μητέρας μεταφέρεται στο μωρό της κατά τη γέννηση και ενισχύεται με το θηλασμό, ποιες άλλες πηγές βακτηρίων του εντέρου υπάρχουν; Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Γκρατς (TU Graz) στην Αυστρία επιβεβαίωσε, για πρώτη φορά, ότι μια πηγή είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

«Η απόδειξη ότι οι μικροοργανισμοί από φρούτα και λαχανικά μπορούν να αποικίσουν το ανθρώπινο έντερο έχει πλέον τεκμηριωθεί για πρώτη φορά», δήλωσε ο Wisnu Adi Wicaksono, επικεφαλής και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.

Ένα μικροβίωμα είναι το σύνολο όλων των μικροοργανισμών –καλών και κακών– που αποικίζουν το σύνολο ή μέρος ενός μακροοργανισμού, όπως εμείς, τα ζώα και τα φυτά. Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές ξεκίνησαν δημιουργώντας έναν κατάλογο δεδομένων μικροβιώματος από 156 φρούτα και λαχανικά. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με δεδομένα από δύο μελέτες για την ανθρώπινη εντερική χλωρίδα: μία που εξέτασε τα μικροβιώματα των μωρών και μία που εξέτασε τα μικροβιώματα των ενηλίκων. Και οι δύο μελέτες συνέλεξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη τροφής των συμμετεχόντων.

Και οι δύο μελέτες σε ανθρώπους παρείχαν δεδομένα μεταγονιδιώματος από περίπου 2.500 δείγματα κοπράνων, επιτρέποντας στους ερευνητές να αξιολογήσουν αρκετά δισεκατομμύρια αλληλουχίες. Από αυτό το εκτεταμένο σύνολο δεδομένων, θα μπορούσαν να αποδείξουν την παρουσία μικροχλωρίδας φρούτων και λαχανικών στο ανθρώπινο έντερο, με τα βακτήρια που σχετίζονται με τα φρούτα και τα λαχανικά να συμβάλλουν στη συνολική βακτηριακή ποικιλότητα κατά μέσο όρο 2,2%.

Εκτός από την επισήμανση της σημασίας των φρούτων και των λαχανικών ως φυσικής πηγής μικροχλωρίδας, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της χρήσης καλών γεωργικών πρακτικών.

«Η πρόσληψη βακτηρίων που σχετίζονται με τα φυτά μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών είναι μία από τις κύριες συνδέσεις μεταξύ του ανθρώπινου μικροβιώματος και του μικροβιώματος του περιβάλλοντος», ανέφεραν οι ερευνητές. Ως εκ τούτου, οποιοιδήποτε παράγοντες επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα των αυτόχθονων φρούτων και λαχανικών, π.χ. πρακτικές καλλιέργειας, αναπαραγωγής και μετασυλλεκτικές θεραπείες, μπορεί να επηρεάσουν άμεσα/έμμεσα τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Οι ερευνητές εργάζονται ήδη σε μια διεθνή μελέτη όπου οι άνθρωποι θα τρώνε ακριβώς το ίδιο πράγμα για μια περίοδο, μετά την οποία θα αναλυθούν τα κόπρανα τους. Αν και εξαρτάται από το τι διαπιστώνει η μελέτη, υπάρχει η δυνατότητα εξατομικευμένων δίαιτων ώστε να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες.

«Κάθε φρούτο και λαχανικό έχει ένα μοναδικό μικροβίωμα», δήλωσε ο Gabriele Berg, ένας άλλος από τους αντίστοιχους συγγραφείς της μελέτης. «Επομένως, ίσως κάποια στιγμή, μια εξατομικευμένη δίαιτα μπορεί να συγκροτηθεί με βάση αυτό».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut Microbes .

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί