Η σχέση μακροζωίας και βάρους – Τι λένε επιστήμονες

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στο Journal of Gerontology αναφέρει ότι οι γυναίκες άνω των 60 ετών που διατηρούσαν σταθερό βάρος είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν αυτό που οι συγγραφείς αναφέρουν ως εξαιρετική μακροζωία.

Η εξαιρετική μακροζωία, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ορίστηκε ως η ζωή μέχρι την ηλικία των 90 ετών και άνω. Για τους σκοπούς της μελέτης, η σταθερότητα βάρους θεωρήθηκε ότι σημαίνει μικρότερη από 5% διακύμανση από το βασικό βάρος.

Ποια η σχέση μεταξύ βάρους και μακροζωίας σύμφωνα με τη μελέτη


Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο, εξέτασε πώς οι διακυμάνσεις του βάρους στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας επηρέασαν την πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο. Συνολικά, συμμετείχαν 54.437 γυναίκες που εγγράφηκαν στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών (WHI). Η WHITrusted Source στοχεύει στον εντοπισμό τρόπων πρόληψης των κύριων αιτιών θανάτου και αναπηρίας μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου και της οστεοπόρωσης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 30.647 γυναίκες (56%) έζησαν τουλάχιστον ως την ηλικία των 90 ετών. Η ομάδα εξέτασε τα δεδομένα για να δει εάν υπήρχαν δεσμοί μεταξύ των αλλαγών βάρους, καθώς και της σκόπιμης αυτών των αλλαγών, και εάν οι γυναίκες έζησαν μέχρι την ηλικία των 90, 95 και 100 ετών. Το βάρος των γυναικών μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης, (στο 3ο έτος και στο 10ατο έτος). Εάν υπήρχε μείωση 5% ή μεγαλύτερη από το βασικό βάρος, θεωρήθηκε ότι είχαν απώλεια βάρους. Εάν υπήρχε αύξηση 5% ή μεγαλύτερη, τότε ταξινομήθηκαν ως έχοντες αύξηση βάρους. Εάν δεν υπήρχε αλλαγή τουλάχιστον 5% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, θεωρούνταν ότι είχαν σταθερό βάρος.

Οι γυναίκες κλήθηκαν επίσης να αναφέρουν εάν η απώλεια βάρους τους ήταν σκόπιμη. Μετά από ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι η διατήρηση του βάρους συσχετιζόταν με μεγαλύτερη μακροζωία. Ακόμα, οι ηλικιωμένες γυναίκες που διατηρούσαν σταθερό βάρος είχαν 1,2 έως 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία σε σύγκριση με εκείνες που έχασαν το 5% ή περισσότερο του βάρους τους. Επιπλέον, φάνηκε να έχει σημασία αν η απώλεια βάρους ήταν σκόπιμη. Η ακούσια απώλεια βάρους συσχετίστηκε πιο έντονα με χαμηλότερες πιθανότητες ζωής μέχρι τα 90 ή περισσότερο. Η αύξηση βάρους, ωστόσο, δεν συνδέθηκε με εξαιρετική μακροζωία.

Ποιος ο λόγος που το σταθερό βάρος μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία;


Η Δρ. Shara Cohen, Ιδρυτής και Διευθυντής του Cancer Care Parcel, είπε ότι αρκετοί διαφορετικοί μηχανισμοί μπορεί να ευθύνονται για αυτό το φαινόμενο. «Πρώτον», είπε, «το σταθερό βάρος μπορεί να υποδηλώνει ένα καλά ισορροπημένο και σταθερό διατροφικό πρότυπο. Τα άτομα που διατηρούν το βάρος τους είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν μια δίαιτα που παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά και αποφεύγει την ακραία πρόσληψη θερμίδων». Η Κοέν σημείωσε ότι η διατροφική σταθερότητα μπορεί να έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο χρόνιας νόσου, που μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία, όπως μεταδίδει το Health Line.

Ένας δεύτερος παράγοντας, σύμφωνα με την Κοέν, είναι ότι ένα σταθερό βάρος μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα άτομο έχει έναν ενεργό τρόπο ζωής. «Η τακτική άσκηση όχι μόνο βοηθά στη διαχείριση του βάρους, αλλά ενισχύει επίσης την καρδιαγγειακή υγεία, διατηρεί τη μυϊκή μάζα και υποστηρίζει τις συνολικές σωματικές λειτουργίες», εξήγησε. «Η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα μπορεί να εξουδετερώσει την απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία και τη μεταβολική πτώση, προωθώντας μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή».

Τι αναφέρεται ότι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας για να διατηρήσουν ένα σταθερό βάρος


Η Mary Sabat, MS, RDN, LD, Διατροφολόγος και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ace, συμβούλεψε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που επιδιώκουν να διατηρήσουν ένα σταθερό βάρος προκειμένου να ζήσουν μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή θα πρέπει να εξετάσουν τις ακόλουθες στρατηγικές:

Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή. Η Sabat προτείνει να τρώτε ολοκληρωμένα γεύματα, συμπεριλαμβανομένων: ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, άπαχων πρωτεϊνών, δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιεινών λιπαρών. Είναι επίσης συνετό να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα σνακ με ζάχαρη και τα ποτά με πολλές θερμίδες, είπε.
Κάντε τακτική σωματική δραστηριότητα. Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις – όπως το περπάτημα, το κολύμπι και η ποδηλασία – είναι εξαιρετικές, καθώς και η προπόνηση δύναμης. «Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, του μεταβολισμού και της συνολικής υγείας», εξήγησε.
Εξασκηθείτε στον έλεγχο μερίδων. «Να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής», είπε η Sabat. «Δώστε προσοχή στα σημάδια πείνας και κορεσμού και αποφύγετε να τρώτε από πλήξη ή άγχος».
Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το άγχος σας. «Το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει στην αύξηση ή στην απώλεια βάρους λόγω ορμονικών αλλαγών», σημείωσε. «Ασχοληθείτε με τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές ή η γιόγκα για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος».
Μείνετε ενυδατωμένοι. Η Sabat προτείνει να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Μερικές φορές, η δίψα μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα με την πείνα, οδηγώντας σε περιττά σνακ», σημείωσε.
Κάντε τακτικές εξετάσεις. «Οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό τυχόν υποκείμενων προβλημάτων υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα του βάρους», δήλωσε η Sabat. «Η άμεση αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μπορεί να κάνει καλό στην συνολική υγεία».
Κοιμηθείτε καλά. Ο Sabat είπε ότι είναι σημαντικό να τεθεί ως προτεραιότητα η επαρκής ποσότητα ξεκούραστου ύπνου, εξηγώντας ότι ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη και τον μεταβολισμό.
Αναζητήστε κοινωνική υποστήριξη. «Περιβάλλεται τον εαυτό σας με ένα υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο», προέτρεψε η Sabat. «Η ενασχόληση με θέματα υγείας με φίλους ή οικογένεια μπορεί να διευκολύνει τη διατήρηση ενός σταθερού βάρους».

(με πληροφορίες από newsbeast. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί