Η λέξη που μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σου, όπως υποστηρίζουν ψυχολόγοι

Μπορεί να φαίνεται ως κάτι πολύ μικρό και ανούσιο, αλλά η συχνή χρήση της μειώνει την αυτοπεποίθηση στη σχέση και τη φθείρει

Καθημερινά διαθέτεις πολύ χρόνο για τη σχέση σου. Δείχνεις εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τις μικρές πράξεις αγάπης, αφήνεις στην άκρη το κινητό για να είσαι παρούσα όταν χρειάζεται, προσπαθείς και παλεύεις για να παραμείνει όσο το δυνατόν καλύτερη. Μπράβο σου.

Οι σχέσεις, όμως, θέλουν πολλή δουλειά κι αν θέλεις να τα καταφέρεις πρέπει να προσέχεις και τις λέξεις που χρησιμοποιείς, λένε οι ειδικοί. Άλλωστε, είναι γνωστό πως η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει.

Για την ακρίβεια υπάρχει μια συγκεκριμένη λέξη η οποία θα μπορούσε μέχρι και να καταστρέψει τους κόπους σου αναφορικά με τον δεσμό σου. Ποια είναι; Το «θα έπρεπε».

«Βλέπω πολλά ζευγάρια που πιάνονται στην παγίδα των ‘πρέπει’. Αυτό προέρχεται από τους εσωτερικούς κανόνες και κριτήρια του καθένα, οι οποίοι έρχονται σε σύγκρουση με εκείνους του άλλου ατόμου στη σχέση», λέει η σύμβουλος σχέσεων, Dr. Lauren Cook.

Το ίδιο ισχύει και για το «δεν θα έπρεπε». Σκέψου για παράδειγμα τη φράση: «Δεν θα έπρεπε να περνάς τόσο πολύ χρόνο παίζοντας παιχνίδια στο κινητό» ή «θα έπρεπε να προσπαθήσεις πιο σκληρά».

Γιατί αυτή η λέξη μπορεί να αποδειχθεί προβληματική

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Dr. Jeffrey Bernstein, το «πρέπει» ή «θα έπρεπε» και το «δεν πρέπει» ή «δεν θα έπρεπε» προκαλούν αρνητική ενέργεια και με τον καιρό καταλήγουν να γίνονται τοξικές για την κοινή πορεία του ζευγαριού.

«Όταν ένας σύντροφος λέει στον άλλο τι θα έπρεπε να κάνει ή τι όχι, τοποθετεί τον εαυτό του σε θέση ισχύος και στέλνει το μήνυμα στον άλλο ότι είναι ανώτερος», εξηγεί η σύμβουλος σχέσεων. Μπορεί να φαίνεται ως κάτι πολύ μικρό και ανούσιο, αλλά η συχνή χρήση της μειώνει την αυτοπεποίθηση στη σχέση και τη φθείρει.

Τι μπορείς να λες αντί γι’ αυτή

Αν σε απασχολεί κάτι που έκανε ο σύντροφός σου, προσπάθησε να είσαι λιγότερη απότομη και να πεις «θα μου άρεσε» ή «θα ήθελα». Αντί για παράδειγμα να πεις: «Θα έπρεπε να καταλάβεις τι εννοώ», πες: «Θα μου άρεσε αν προσπαθούσες να με καταλαβαίνεις περισσότερο» ή αντί για «Δεν θα έπρεπε να οδηγείς τόσο γρήγορα» πες «Θα μπορούσες να οδηγείς πιο σιγά, σε παρακαλώ;».

Πρόκειται για μια μικρή αλλαγή για τον Dr. Bernstein, η οποία βοηθά στο να μειωθεί η ντροπή ανάμεσα στα μέλη του ζευγαριού. «Το να βρεις χρόνο να εστιάσεις στο τι λες, να μειώσεις τις σκέψεις που σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και ένταση και να το αλλάξεις θα βελτιώσει κατά πολύ τη σχέση σου και την επικοινωνία σου με τον σύντροφό σου».

marieclaire/ photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί