Η Ιαπωνική διατροφή που εμποδίζει τη γήρανση του εγκεφάλου – Τί υποστηρίζει έρευνα

Η γνωστική συρρίκνωση και η άνοια επηρεάζουν ήδη περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αυτός ο αριθμός προβλέπεται να εκτιναχθεί στα ύψη τις επόμενες δεκαετίες καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει .

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου γνωστικής έκπτωσης και άνοιας που δεν μπορούμε να αλλάξουμε – όπως η γενετική προδιάθεση σε αυτές τις καταστάσεις. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες κινδύνου στους οποίους μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη δύναμη – με την έρευνα να δείχνει ορισμένες τροποποιήσιμες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας .

Ο ρόλος που παίζει η διατροφή στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας ήταν επίσης το επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας εδώ και αρκετό καιρό.

Για παράδειγμα, πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Αυτή η δίαιτα φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε σημαντικές μετρήσεις ενός υγιούς εγκεφάλου, όπως ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου , το πάχος του φλοιού και η ακεραιότητα της λευκής ουσίας .

Η πρόσφατη μελέτη μας δείχνει τώρα ότι η παραδοσιακή ιαπωνική δίαιτα μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου – και καλύτερη για αυτόν από την τυπική δυτική δίαιτα.

Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή
Η Ιαπωνία φημίζεται για τη μακροζωία των ανθρώπων της . Για παράδειγμα, ο νομός Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία φιλοξενεί έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αιωνόβιων. Για το λόγο αυτό, η Οκινάουα αναγνωρίζεται ως Μπλε Ζώνη , μια περιοχή όπου οι άνθρωποι ζουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής. Η μακροζωία όσων ζουν σε αυτή την περιοχή συχνά αποδίδεται εν μέρει στην παραδοσιακή τους διατροφή.

Η τυπική ιαπωνική διατροφή χαρακτηρίζεται από τροφές όπως ρύζι, ψάρια και οστρακοειδή και φρούτα (ειδικά εσπεριδοειδή ). Αλλά αυτό που κάνει αυτή τη δίαιτα μοναδική είναι τα παραδοσιακά ιαπωνικά τρόφιμα όπως το miso (πολτός σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση), τα φύκια, τα τουρσιά, το πράσινο τσάι, η σόγια, τα φύτρα σόγιας και τα μανιτάρια (όπως το shiitake ). Συγκεκριμένα, αυτή η δίαιτα χαρακτηρίζεται επίσης από χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και καφέ .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή είναι μια πολιτιστική συνήθεια και όχι μια δίαιτα σχεδιασμένη για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου (όπως η απώλεια βάρους). Είναι απλώς αυτό που απολαμβάνουν τακτικά πολλοί Ιάπωνες στο τραπέζι τους.

Υγεία του εγκεφάλου
Για τη διεξαγωγή της μελέτης μας, εξετάσαμε ένα δείγμα 1.636 ενηλίκων Ιαπώνων ηλικίας 40 έως 89 ετών.

Αρχικά προσδιορίσαμε την τυπική διατροφή των συμμετεχόντων ζητώντας τους να καταγράψουν όλα όσα έφαγαν και ήπιαν για τρεις ημέρες. Τους δόθηκε επίσης μια κάμερα μιας χρήσης για να τραβήξουν φωτογραφίες από τα πιάτα τους πριν και μετά από κάθε γεύμα για να δημιουργήσουν μια οπτική καταγραφή του πόσο έφαγαν.

Συνδυάζοντας το γραπτό αρχείο διατροφής με τις εικόνες, υπολογίσαμε στη συνέχεια τη μέση ημερήσια πρόσληψη τροφής κάθε ατόμου. Αυτό μας έδωσε μια καλή βασική μέτρηση των κανονικών διατροφικών συνηθειών των συμμετεχόντων.

Με βάση τα διατροφικά αρχεία, βρήκαμε ότι 589 συμμετέχοντες ακολούθησαν μια παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή. Άλλοι 697 συμμετέχοντες ακολούθησαν μια τυπική δυτική διατροφή, η οποία χαρακτηριζόταν από υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αναψυκτικών και αλκοόλ. Τέλος, ένας μικρότερος αριθμός συμμετεχόντων (350 άτομα) ακολούθησε μια δίαιτα που περιείχε υψηλότερη από τη μέση ποσότητα φυτικών τροφών (σιτηρά, λαχανικά και φρούτα) και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ονομάσαμε αυτόν τον τρόπο διατροφής τη δίαιτα λαχανικών-φρούτων-γαλακτοκομικών.

Συλλέξαμε επίσης πληροφορίες σχετικά με άλλους παράγοντες τρόπου ζωής και υγείας, συμπεριλαμβανομένου του εάν ο συμμετέχων είχε γενετική προδιάθεση για άνοια (όπως ο γονότυπος APOE ), εάν κάπνιζε, το επίπεδο σωματικής του δραστηριότητας και εάν είχε κάποια υπάρχουσα κατάσταση υγείας (όπως εγκεφαλικό ή διαβήτη ). Το κάναμε αυτό για να προσαρμόσουμε τις αναλύσεις μας για να λάβουμε υπόψη αυτούς τους παράγοντες, διασφαλίζοντας ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να αποδοθούν αποκλειστικά στη διατροφή.

Στη συνέχεια, αναλύσαμε την εξέλιξη της εγκεφαλικής ατροφίας ή συρρίκνωσης (απώλεια νευρώνων) σε διάστημα δύο ετών. Βασικά, η ατροφία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία είναι ένας κοινός δείκτης γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Η ατροφία του εγκεφάλου μετρήθηκε μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή είχαν λιγότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου κατά τη διετή περίοδο μελέτης σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολούθησαν τη δυτική δίαιτα. Είναι λιγότερο σαφές τι επίδραση είχε η δίαιτα λαχανικών-φρούτων-γαλακτοκομικών – πιθανώς λόγω του μικρού αριθμού συμμετεχόντων που ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η επίδραση ήταν εμφανής μόνο στις γυναίκες. Δεν υπήρχε διαφορά στο μέγεθος της συρρίκνωσης του εγκεφάλου που παρατηρήθηκε στους άνδρες που ακολούθησαν την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή σε σύγκριση με αυτούς που ακολουθούσαν άλλες δίαιτες.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό το μοτίβο αποτελεσμάτων. Μερικοί φαίνεται να είναι συγκεκριμένοι για τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων. Για παράδειγμα, ορισμένα θρεπτικά συστατικά – όπως το μαγνήσιο και τα φυτικά οιστρογόνα που βρίσκονται στα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα μανιτάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια – φαίνεται να έχουν ισχυρότερη προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο των γυναικών .

Αυτή η επίδραση θα μπορούσε επίσης να εξηγηθεί από τις διαφορές στις συνήθειες του τρόπου ζωής μεταξύ των φύλων. Αρνητικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα – που μπορεί να εξουδετερώσουν τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής – βρέθηκε ότι είναι πολύ πιο συνηθισμένοι στους άνδρες. Επίσης, οι άνδρες συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να απομακρυνθούν από την παραδοσιακή ιαπωνική δίαιτα – τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα noodles (πηγή επεξεργασμένων υδατανθράκων ) και αλκοολούχα ποτά (sake) από τις γυναίκες. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στη συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Τα οφέλη της ιαπωνικής διατροφής μπορεί επίσης να πηγάζουν από το γεγονός ότι πολλά τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνες , πολυφαινόλες , φυτοχημικά και ακόρεστα λιπαρά οξέα . Όλα αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τους – πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι βοηθούν τον εγκέφαλο και τους νευρώνες του να λειτουργούν καλύτερα.

Θα είναι τώρα σημαντικό να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα – όχι μόνο για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας, αλλά και να διερευνηθούν μερικοί από τους λόγους για τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τη διατροφή που προτιμούν και την υγεία του εγκεφάλου τους.

Η υιοθέτηση στοιχείων της παραδοσιακής ιαπωνικής διατροφής και η συμπερίληψη τροφών όπως τα ψάρια, τα θαλασσινά, η σόγια, το miso, τα φύκια και τα μανιτάρια shiitake, μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας αλλά και στη γενική υγεία .


Giovanni Sala , Λέκτορας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο του Liverpool και Shu Zhang , Ερευνητής στη Διατροφική Επιδημιολογία, Εθνικό Κέντρο Γηριατρικής και Γεροντολογίας

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί