Η χρόνια αϋπνία συνδέεται με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα,σύμφωνα με μελέτη

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης , και μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη χρόνια αϋπνία σε μερικούς ανθρώπους.

Αυτά τα UPF μπορεί να είναι οποιαδήποτε τρόφιμα που έχουν τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για να βελτιώσουν τη γεύση τους ή να τα παράγουν σε μαζική κλίμακα ή να τα βοηθήσουν να διαρκέσουν περισσότερο. Έχουν αντίθεση με τρόφιμα όπως τα φρούτα ή τα λαχανικά, που έρχονται κυρίως ως έχουν.

Ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord στη Γαλλία εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν σε 38.570 ενήλικες στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος NutriNet-Santé , χαρτογραφώντας πληροφορίες διατροφής έναντι μεταβλητών ύπνου.

«Σε μια εποχή που όλο και περισσότερα τρόφιμα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και οι διαταραχές του ύπνου είναι αχαλίνωτες, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε εάν η διατροφή θα μπορούσε να συμβάλει σε δυσμενή ή καλή ποιότητα ύπνου», λέει η Marie-Pierre St-Onge, επιστήμονας διατροφής και ύπνου στην Columbia. Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ.

Η St-Onge και οι συνεργάτες της βρήκαν μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης UPF και του αυξημένου κινδύνου χρόνιας αϋπνίας, αφού ελήφθησαν περιθώρια για κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής, την ποιότητα της διατροφής και τους παράγοντες ψυχικής υγείας.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες στη μελέτη λάμβαναν το 16 τοις εκατό της ημερήσιας ενέργειάς τους από UPF, ενώ το 19,4 τοις εκατό της κοόρτης ανέφερε συμπτώματα χρόνιας αϋπνίας – και αυτή η ομάδα έτεινε να έχει περισσότερους UPF στη διατροφική πρόσληψη.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης μια ελαφρώς ισχυρότερη συσχέτιση στους άνδρες. Η μελέτη αξιολόγησε μόνο μεμονωμένα σημεία στο χρόνο και βασίστηκε στην αυτοαναφορά, αλλά ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν υποδηλώνει ότι αυτός είναι ένας σύνδεσμος που αξίζει μελλοντικής έρευνας.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αναλύσεις μας ήταν διατομεακής και παρατηρητικής φύσης και δεν αξιολογήσαμε τη διαχρονική συσχέτιση», λέει η επιδημιολόγος Pauline Duquenne από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού Nord.

“Ενώ τα δεδομένα δεν αποδεικνύουν την αιτιότητα, η μελέτη μας είναι [η] πρώτη στο είδος της και συμβάλλει στο υπάρχον σύνολο γνώσεων για το UPF.”

Λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη έρευνα που έχουμε δει και τους εδραιωμένους δεσμούς μεταξύ διατροφής και ύπνου , ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα UPF μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο σώμα μας όσον αφορά τον κίνδυνο χρόνιας αϋπνίας.

Μερικοί από τους ίδιους ερευνητές έχουν βρει στο παρελθόν μια συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του χαμηλότερου κινδύνου αϋπνίας, επομένως αυτή η νέα μελέτη φαίνεται να παρουσιάζει την άλλη πλευρά αυτής της σχέσης.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί μπορεί να υπάρχει αυτή η σχέση. Η αντιστοίχιση των UPF με την αύξηση βάρους είναι ευκολότερη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες , αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πώς αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα.

«Στο μέλλον, η προοπτική επιδημιολογική, καθώς και κλινική και πειραματική έρευνα θα μπορούσε να προωθήσει τη γνώση σχετικά με τις οδούς αιτιότητας και διαμεσολάβησης», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics .

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί