Η χρήση smartphone από εφήβους, για πάνω από 4 ώρες την ημέρα, συνδέεται με υψηλό στρες και σκέψεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με μελέτη

Μια πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50.000 Κορεάτες έφηβοι αποκάλυψε ότι όσοι χρησιμοποιούν smartphone για περισσότερες από τέσσερις ώρες καθημερινά εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά δυσμενούς ψυχικής υγείας και χρήσης ουσιών.


Διεξήχθη από τους Jin-Hwa Moon και Jong Ho Cha από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hanyang της Κορέας και τους συναδέλφους τους, τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE στις 6 Δεκεμβρίου 2023.

Χρήση τηλεφώνου και Διαδικτύου: Πού είναι η κόκκινη γραμμή;

Προηγούμενη έρευνα έδειξε αύξηση της χρήσης smartphone μεταξύ των εφήβων, η οποία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως ψυχιατρικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου, προβλήματα με τα μάτια και μυοσκελετικές διαταραχές.

Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένη καθημερινή χρήση του Διαδικτύου μπορεί να ωφελήσει τη σωματική και ψυχική υγεία των εφήβων.

Για να εμβαθύνουν στη σύνδεση μεταξύ της χρήσης smartphone και της υγείας, οι Moon, Cha και η ομάδα τους ανέλυσαν δεδομένα από την Κορεατική Έρευνα Κινδύνων Συμπεριφοράς Νέων της Κορέας. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 50.000 συμμετέχοντες από το 2017 έως το 2020.

Παρατηρήσεις και αποτελέσματα


Η ανάλυση, χρησιμοποιώντας τη βαθμολογία τάσης για την εξέταση παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, έδειξε ότι το 2020, το 85,7 τοις εκατό των εφήβων χρησιμοποιούσαν smartphone για περισσότερες από 2 ώρες καθημερινά, από 64,3 τοις εκατό το 2017.

Όσοι ξεπερνούσαν τις 4 ώρες την ημέρα εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά στρες, αυτοκτονικές σκέψεις και χρήση ουσιών.

Αξιοσημείωτο ήταν ακόμα ότι, όσοι χρησιμοποιούσαν smartphone για 1-2 ώρες καθημερινά αντιμετώπισαν λιγότερα προβλήματα από τους μη χρήστες.

Αυτό δείχνει ότι η χρήση smartphone για έως και δύο ώρες την ημέρα ήταν ευεργετική για την υγεία, σε σύγκριση με τη μη χρήση τους καθόλου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, τα προβλήματα αρχίζουν να σκιάζουν τα πλεονεκτήματα μόλις η καθημερινή χρήση ξεπεράσει το όριο των τεσσάρων ωρών.

Αν και η μελέτη δεν επιβεβαιώνει την αιτιώδη σύνδεση μεταξύ της χρήσης smartphone και των δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία, παρέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση των smartphone από τους έφηβους, ιδιαίτερα δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης της καθημερινής χρήσης smartphone.

«Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία οδηγιών χρήσης έξυπνων συσκευών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την κατάλληλη χρήση των μέσων», γράφουν οι συγγραφείς.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί