Η απλή συνήθεια που προσθέτει έως και 4 χρόνια ζωής και είναι κάτι που μαθαίνεται

Έναν πολύ καλό λόγο για να βλέπουμε πάντοτε μισογεμάτο το ποτήρι της ζωής και όχι μισοάδειο, και να πιστεύουμε πως θα έρθει τελικά η καλύτερη μέρα, βρήκαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και άλλα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως η αισιοδοξία μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας.

Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να ζήσουμε μέχρι τα 90 μας χρόνια ή και περισσότερο ακόμα.

Πώς μπορεί η αισιοδοξία να σχετίζεται με τη μακροζωία; Αυτό παραμένει ασαφές, δεδομένου ότι η μελέτη έδειξε πως λιγότερο από το ένα τέταρτο της δύναμής της οφείλεται στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών όπως:

  • Η καλή ποιότητας της τροφής
  • Η συστηματική φυσική δραστηριότητα
  • Η αποφυγή του καπνίσματος και της παχυσαρκίας
  • Η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Η αισιοδοξία είναι η θετική στάση που έχουν πολλοί άνθρωποι απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, μην αφήνοντάς τες να τους καταρρακώσουν, λένε οι ειδικοί. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζουν σε ένα ροζ συννεφάκι, αγνοώντας τα προβλήματα που υπάρχουν. Όταν, όμως, έρχονται αντιμέτωποι με αυτά, συνήθως τα βλέπουν ως κάτι παροδικό. Συχνά, δε, αναζητούν ακόμα και κάτι θετικό μέσα τους.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η αισιοδοξία κάνει καλό στην υγεία. Μεταξύ άλλων έχει σχετιστεί με:

  • Καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία
  • Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Καλύτερη πνευμονική λειτουργία
  • Μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 159.255 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, τις οποίες παρακολούθησαν επί 26 χρόνια κατά μέσον όρο.

Όσες από αυτές ήσαν πιο αισιόδοξες, είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν μέχρι την ηλικία των 90 ετών. Το συνολικό προσδόκιμο επιβίωσής τους, εξ άλλου, ήταν κατά 5,4% υψηλότερο απ’ ό,τι των απαισιόδοξων συνομηλίκων τους.

Δεδομένου ότι στις ΗΠΑ το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης των γυναικών είναι τα 80 έτη, η αύξηση αυτή σημαίνει ότι η αισιοδοξία αύξανε κατά μέσον όρο περισσότερο από 4 χρόνια τη διάρκεια της ζωής τους.

Όλοι μπορούμε να γίνουμε αισιόδοξοι

Τα καλά νέα είναι πως η αισιοδοξία δεν είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό. Μελέτες σε διδύμους έχουν δείξει πως τα γονίδιά μας την καθορίζουν μόνο σε ποσοστό 25%. Το υπόλοιπο 75% είναι κάτι που μπορούμε να μάθουμε στη διάρκεια της ζωής μας.

(iatropedia – φωτο:pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί