• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η απλή, καθημερινή κίνηση που απομακρύνει την πιθανότητα εγκεφαλικού

Η απλή, καθημερινή κίνηση που απομακρύνει την πιθανότητα εγκεφαλικού

Συχνά την παραλείπουμε, ειδικά όταν ξυπνάμε

Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει σωστή ροή αίματος στον εγκέφαλο. Τώρα, ερευνητές ανακάλυψαν πως το τακτικό τέντωμα των ποδιών είναι ένας απλός τρόπος πρόληψης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Γιατί; Αυξάνει την ροή αίματος στο σώμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Physiology έδειξε ότι η εκτέλεση απλών ασκήσεων τεντώματος των ποδιών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος σε όλο το σώμα.

Πώς έγινε η έρευνα για το τέντωμα των ποδιών και τη ροή του αίματος που επηρεάζει το εγκεφαλικό

Οι ερευνητές χωρίζουν 39 υγιείς ανθρώπους σε δύο ομάδες:

  • Τα μέλη της πρώτης δεν έκαναν τέντωμα των ποδιών μέσα στην ημέρα
  • Τα μέλη της δεύτερης έκαναν τέσσερις ασκήσεις τεντώματος των ποδιών πέντε φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες

Τα τεντώματα (εκτάσεις) επικεντρώθηκαν στο ισχίο, το γόνατο και τον αστράγαλο. Κάθε τέντωμα έγινε για 45 δευτερόλεπτα με ανάκτηση 15 δευτερολέπτων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • οι αρτηρίες στο κάτω τμήμα των ποδιών των μελών της δεύτερης ομάδας είχαν καλύτερη ροή αίματος και λιγότερη δυσκαμψία
  • είχαν επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στο τέλος της μελέτης σε σύγκριση με τις αρχικές ενδείξεις τους

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το τέντωμα (εκτάσεις) του κάτω σώματος αναγκάζουν τους μυς να πιέζουν τις αρτηρίες στους μηρούς και τα πόδια. Αυτό κάνει το σώμα να απελευθερώνει χημικές ουσίες που διευρύνουν τις αρτηρίες. Έτσι, μπορεί να διέρχεται περισσότερο αίμα μέσα από αυτές.

Το αποτέλεσμα φαίνεται επίσης να επηρεάζει τις αρτηρίες στο άνω μέρος του σώματος, καθώς οι συμμετέχοντες εμφάνισαν παρόμοιες αλλαγές στις αρτηρίες στους άνω βραχίονες.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το τέντωμα των ποδιών θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον προστασία από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και διαβήτη, ασθένειες που σχετίζονται με μειωμένη ροή αίματος. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι το τέντωμα των ποδιών είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν προβλήματα κινητικότητας και δεν μπορούν να ασκούνται σε τακτική βάση.

health.harvard.edu via healthview/photo unsplash

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.