Το είπε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας: ο κορονοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί είτε προς το… καλό είτε προς το κακό.
«Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος. Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί» τόνισε ο Νίκος Σύψας μιλώντας την Τρίτη (30.06.2020) στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.
Πρόσθεσε, πάντως, πως αν και υπάρχει πάντα η ανησυχία για το κακό σενάριο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το ότι έχει συντελεστεί μια κακή μετάλλαξη. «Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αυτές οι μεγάλες αναζωπυρώσεις που βλέπουμε σε διάφορες χώρες να σχετίζονται με μια κακή μετάλλαξη του ιού», είπε.
Στο γεγονός πως ο κορονοϊός μεταλλάσσεται έχει αναφερθεί και η Washington Post, που σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα (29.06.2020) αποκάλυψε ότι μια νέα μετάλλαξη του ιού, που σχετίζεται με τις εστίες της πανδημίας σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη, τον καθιστά πιο μεταδοτικό ίσως και πιο επικίνδυνο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλλαγή σημειώθηκε στο κομμάτι του γονιδιώματος, που κωδικοποιεί την εξαιρετικά σημαντική πρωτεΐνη της αύξησης και προσδίδει στον ιό το κορονοειδές προφίλ του που του επιτρέπει να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα, όπως ο ληστής σπάει μια κλειδαριά.
Με τους θανάτους παγκοσμίως να έχουν πλέον ξεπεράσει τις 500.000 και τα κρούσματα τα 10 εκατομμύρια, ο ΠΟΥ προειδοποίησε τη Δευτέρα (29.06.2020) ότι κάθε άλλο παρά στο τέλος της εφιαλτικής διαδρομής φτάνουμε.
Η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει ξανά στις ΗΠΑ, όπου η μια μετά την άλλη πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, το Τέξας λαμβάνουν νέα μέτρα, όπως το να κλείσουν τις παραλίες τους για το Σαββατοκύριακο της εθνικής επετείου της 4ης Ιουλίου.
Ο τουρισμός
Με τα περιφερειακά αεροδρόμια να ανοίγουν από αύριο (01.07.2020), ο Νίκος Σύψας δεν απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown, στο περιθώριο μιας σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοιού εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε κάποιο νησί.
«Μπορεί να κλείσουμε νησί και να μην υποδέχεται επισκέψεις» είπε συγκεκριμένα.
Δεν απέκλεισε, επίσης, την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του ιού στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μη ύπαρξης εμβολίου μετά το καλοκαίρι, ο Νίκος Σύψας τόνισε πως «για να έχουμε εμβόλιο γίνονται κλινικές μελέτες. Μια κλινική μελέτη μπορεί να είναι επιτυχημένη αλλά μπορεί και να αποτύχει. Συνήθως οι κλινικές μελέτες αποτυγχάνουν. Μπορεί οι κλινικές μελέτες να μην δώσουν καλά αποτελέσματα ή να βρεθούμε με ένα εμβόλιο με πολλές παρενέργειες. Τίποτα δεν είναι βέβαιο».
Κατά την εκτίμησή του, εφόσον οι κλινικές μελέτες δώσουν θετικά αποτελέσματα με ένα ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο, το να το έχουμε στο φαρμακείο της γειτονιάς μας και να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από έναν χρόνο από τώρα.
(newsit – φωτο:screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ληστές για κλάματα: Πήραν το ΑΤΜ… όμηρο, vid
- Το χριστουγεννιάτικο μετρό στη Μόσχα είναι το κάτι άλλο, vid
- KKE για αγρότες: «Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση… είναι βέβαιο ότι θα φάει τα μούτρα της»
- Ποιός ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» βάζοντας τον… Αλλάχ μέσα;
- Μόσχα: Υπάρχει «αργή αλλά σταθερή πρόοδος» στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ
- Δήμος Αθηναίων: Χριστουγεννιάτικο γεύμα αγάπης για 1.300 άστεγους και οικονομικά ευάλωτους παρουσία Χ. Δούκα
- Ν. Χαρδαλιάς: «Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης, της συνύπαρξης και της ελπίδας»
- Νικητής του Powerball κέρδισε το αστρονομικό ποσό των 1,82 δις δολαρίων, το δεύτερο μεγαλύτερο έπαθλο στην ιστορία
- Ο Πούτιν ευχήθηκε “καλά Χριστούγεννα” στον Τραμπ – Το “καρφί” για τη Βενεζουέλα
- Ο Πούτιν βράβευσε τη Μαρία Ζαχάροβα την ημέρα των γενεθλίων της, vid









