• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τρέχουν να πάρουν πίσω τις ζωές τους! Πάνω από 100.000 ραντεβού εμβολιασμών σε μία ημέρα για τους 40-44

Τρέχουν να πάρουν πίσω τις ζωές τους! Πάνω από 100.000 ραντεβού εμβολιασμών σε μία ημέρα για τους 40-44

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμών των νεότερων ηλικιών στη χώρα μας.

Σταδιακά η πλατφόρμα του εμβολιασμού, emvolio.gov.gr ανοίγει για ολοένα και νεώτερες ηλικίες ενώ απελευθερώνονται και περισσότερα εμβόλια για αυτές που εμβολιάζονται ήδη.

Από χθες Παρασκευή η ηλικιακή ομάδα των 40-44 μπορεί να διαλέξει όποιο εμβόλιο επιθυμεί, ενώ όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα ξεκινήσει σύντομα και ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 16-18 ετών.

Μπορεί πάντως οι εμβολιασμοί να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, είχε ωστόσο διαφανεί πως μέρος του πληθυσμού εμφανιζόταν διστακτικό για να εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca. Αυτό άλλαξε με το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλα τα εμβόλια στους 40-49 καθώς το ενδιαφέρον έγινε κάτι παραπάνω από έντονο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, ήδη από την πρώτη μέρα χιλιάδες πολίτες έτρεξαν να συνδεθούν για να κλείσουν τα ραντεβού τους. Έτσι, από τα μεσάνυχτα έως τις 9 το πρωί της Παρασκευής είχαν κλειστεί 40.000 ραντεβού, στις 13:00 είχαν αγγίξει τα 66.000 ενώ στις 18:00 είχαν φτάσει τα 97.000 με τον αριθμό να ξεπερνά τα 100.000 έως το βράδυ της Παρασκευής.

Η ανταπόκριση από αυτή την ηλικιακή ομάδα η οποία μέχρι στιγμής μπορούσε να εμβολιαστεί μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποτελεί «οδηγό» και για τα επόμενα βήματα, καθώς όλα τα εμβόλια αναμένεται να ανοίξουν και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους η πρόσβαση σε όλα τα σκευάσματα αναμένεται να ανοίξει, οριακά εντός του Μαΐου. Παράλληλα, ο προγραμματισμός θέλει την ενσωμάτωση και των ηλικιών 20-29 στην πλατφόρμα των εμβολίων μέσα στον Ιούνιο. Μιλώντας για το θέμα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς την Παρασκευή, διευκρίνισε ότι στη συγκεκριμένη ομάδα δεν θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών, πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά (ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Στην επικράτεια λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται και λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα.

Εκτιμάται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουν ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 20%.

(protothema)