• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τόσα πολλά τεστ γίνονται σε μία μέρα πανελλαδικά! Μπλόκαρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας!

Τόσα πολλά τεστ γίνονται σε μία μέρα πανελλαδικά! Μπλόκαρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας!

Άλλο ένα δείγμα της αναλογίας τεστ -κρουσμάτων.

Σοβαρό πρόβλημα με τα αντιδραστήρια μετά τα χιλιάδες τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά για τον κορωνοϊό, προέκυψε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Στην προσπάθεια της Πολιτείας να θωρακίσει το σύστημα Υγείας από τον κορωνοϊό συνδράμει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) δεχόμενο χιλιάδες δείγματα προς ανάλυση, σε εβδομαδιαία βάση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Κυριακή 30 Αυγούστου όπου εστάλησαν συνολικά 5.500 δείγματα υγειονομικών από δομές υγείας της Αττικής με αποτέλεσμα το ΕΚΕΑ να εξαντλήσει σε μια ημέρα τη δυνατότητα που έχει για αναλύσεις δειγμάτων σε εβδομαδιαία βάση.

Το ΕΚΕΑ, βάσει της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) συμμετέχει στην εθνική επιστημονική προσπάθεια για τον έλεγχο της επιδημίας COVID-19, διενεργώντας σε εβδομαδιαία βάση 5.000-6.000 αναλύσεις. Ο αριθμός αυτός είναι συνάρτηση του αριθμού των αντιδραστηρίων που με απόφαση της Πολιτείας κατανέμονται στα εργαστήρια αναφοράς.

Το ΕΚΕΑ, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από τον Αύγουστο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021 έχει τη δυνατότητα να διενεργεί 30.000 μοριακά τεστ κορωνοϊού μηνιαίως.

Ωστόσο, το τέλος των καλοκαιρινών αδειών και η μαζική επιστροφή στα αστικά κέντρα έχει οδηγήσει σε αύξηση των διενεργούμενων μοριακών ελέγχων, με αποτέλεσμα το ΕΚΕΑ να δεχθεί μεγάλο όγκο δειγμάτων και να εξαντλήσει σε μια ημέρα την εβδομαδιαία δυνατότητά μοριακών ελέγχων.

Η διοίκηση του ΕΚΕΑ για το πρόβλημα που ανέκυψε έχει ήδη ενημερώσει αρμοδίως τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση λύση.

(Protothema – φωτο:eurokinissi)