• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το βρήκαμε τώρα! «Πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης ο εμβολιασμός» – ΒΙΝΤΕΟ

Το βρήκαμε τώρα! «Πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης ο εμβολιασμός» – ΒΙΝΤΕΟ

Αλληλεγγύη: Μία τόσο όμορφη λέξη, που σήμερα όμως ισοδυναμεί με «κόκκινο» καμπανάκι.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Σορβόννης, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει ο εμβολιασμός, καθώς «ένα 4ο κύμα είναι πολύ πιθανό το φθινόπωρο».

«Υπάρχει σύσταση για προσεκτικό και πολύ σταδιακό άνοιγμα έτσι ώστε το φορτίο του ιού να είναι λιγότερο κατά τη διάρκεια του ανοίγματος».

Σημαντική είναι και η επιδημιολογική παρατήρηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όχι μόνο μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ αλλά και από την ανάλυση των λυμάτων ώστε «να έχουμε γεωγραφική κατανομή της πανδημίας».

Υπόψιν θα πρέπει να ληφθεί επίσης η χαλάρωση που θα δείξουν πολίτες και τουρίστες ενόψει του καλοκαιριού και των διακοπών στα μέτρα ατομικής προστασίας.

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα, έτσι ώστε όταν έρθει το 4ο κύμα τον Οκτώβρη να μην έχουμε μεγάλη νοσηρότητα που θα οδηγήσει σε κορεσμό των νοσοκομείων».

Ψευτοδίλημμα η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Αναφερόμενος στον εμβολιασμό, ο καθηγητής σημείωσε ότι βασικό θέμα είναι η διαθεσιμότητα «τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο».

«Έχουμε χώρες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και αποτελούν τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση της πανδημίας».

Ο κ. Γεροτζιάφας τόνισε ότι στη διαχείριση του εμβολιασμού έχει μεγάλη σημασία «η πειθώς και όχι η καταστολή», δηλαδή το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί με κίνητρα για ν πείσει του πολίτες να εμβολιαστούν, και όχι τιμωρητικά.

«Είναι ψευδοδίλλημα να συζητάμε για υποχρεωτικότητα ή μη. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές για να αυξάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης ο εμβολιασμός


Πάνω από 4 εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.

«Η γνώση που έχουμε σήμερα είναι ότι κάθε 20% αύξηση των εμβολιασμών έχει σαν συνέπεια τη μείωση στο μισό της νόσησης σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους. Δηλαδή όταν εγώ εμβολιάζομαι προστατεύω τον εαυτό μου αλλά και τους γύρω μου».

«Ο εμβολιασμός είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης», κατέληξε ο ίδιος.