«Φέτος πρόκειται να είναι η πρώτη χρονιά που περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα διαγνωστούν με καρκίνο στις ΗΠΑ», σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS).
Η τελευταία ετήσια έκθεσή του διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει αλλαγή στην ηλικία των ατόμων που διαγιγνώσκονται με την επάρατη νόσο.
Ο Δρ Γουίλιαμ Νταχούτ, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της ACS, δήλωσε:
«Παλιά ήταν ότι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών εκείνοι που είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου και εξακολουθούν να έχουν.
ΩΣΤΟΣΟ τα πράγματα αλλάζουν και τώρα βλέπουμε ότι άτομα κάτω των 55 ετών βλέπουν μια ΑΥΞΗΣΗ στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου. Είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν».
Παρατήρησε ότι παρόλο που ο πληθυσμός των ΗΠΑ (όπως και όλης της Δύσης) γενικά γερνά, «βλέπουμε μια μετακίνηση της διάγνωσης του καρκίνου σε νεότερους ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν στους ηλικιωμένους πληθυσμούς».
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:
«Η θνησιμότητα από καρκίνο συνέχισε να μειώνεται μέχρι το 2021, αποτρέποντας πάνω από 4 εκατομμύρια θανάτους από το 1991 λόγω της μείωσης του καπνίσματος, της έγκαιρης ανίχνευσης ορισμένων μορφών καρκίνου και των βελτιωμένων επιλογών θεραπείας τόσο στο επικουρικό όσο και στο μεταστατικό περιβάλλον. Ωστόσο, αυτά τα κέρδη απειλούνται από την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης για 6 από τους 10 κορυφαίους καρκίνους. Τα «ποσοστά επίπτωσης» (σ.σ. όρος στην επιδημιολογία) αυξήθηκαν κατά την περίοδο 2015-2019 κατά 0,6%-1% ετησίως για τους καρκίνους του μαστού, του παγκρέατος και του σώματος της μήτρας και κατά 2%-3% ετησίως για τους καρκίνους του στόματος που σχετίζονται με τον προστάτη, το ήπαρ (γυναικείο), τους νεφρούς και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και για μελάνωμα. Τα ποσοστά επίπτωσης αυξήθηκαν επίσης κατά 1%-2% ετησίως για καρκίνους του τραχήλου της μήτρας (ηλικίες 30-44 ετών) και του παχέος εντέρου (ηλικίες <55 ετών) σε νεαρούς ενήλικες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες κάτω των 50 ετών στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά τώρα είναι πρώτος στους άνδρες και δεύτερος στις γυναίκες».
freepik photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Νίκι Μινάζ ευχαρίστησε τον Τραμπ που έριξε φως στις διώξεις των Χριστιανών στη Νιγηρία
- Τυφώνας Καλμάγκι στο Βιετνάμ: Έμειναν στο νερό 40 ώρες και βγήκαν ζωντανοί – “Ζούμε ένα θαύμα”
- Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το νέο πιλοτικό πρόγραμμα χρηματικών Bραβείων-Υποτροφιών για το 2025
- Ούτε στον χειρότερό τους εφιάλτη αυτό που συμβαίνει
- Γνωρίστηκαν στον Β’ ΠΠ και είναι ακόμη παντρεμένοι – Το γηραιότερο ζευγάρι στον κόσμο σπάει όλα τα ρεκόρ, vid
- Καταιγίδες στα δυτικά και στην Πελοπόννησο – Στο Ψαθί Μεγαλόπολης το μεγαλύτερο ύψος βροχής
- ΕΛΑΣ: Ανακοίνωση σχετικά με τη σύλληψη 13χρονου στου Γκύζη – Ενημερώθηκε άμεσα η μητέρα του
- Ταϊλάνδη-Καμπότζη: Η Μπανγκόκ αναστέλλει τη συμφωνία εκεχειρίας
- Χρ. Κέλλας για ευλογιά αιγοπροβάτων: “Δεν ήταν απόφαση του υπουργείου να μην γίνει εμβολιασμός”
- Συναντήσεις του ΥΜΑΘ Κ. Γκιουλέκα με τις προξένους της Ρουμανίας και της Αλβανίας









