• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θετική στον ιό HIV γυναίκα στη Νότια Αφρική ανέπτυξε 32 μεταλλάξεις COVID!

Θετική στον ιό HIV γυναίκα στη Νότια Αφρική ανέπτυξε 32 μεταλλάξεις COVID!

Στη Νότια Αφρική, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει την περίεργη περίπτωση μιας γυναίκας θετικής στον ιό HIV που φέρει δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις κορονοϊού.

Η 36χρονη γυναίκα νοσούσε με κορονοϊό για 216 ημέρες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ιός μεταλλάχθηκε 32 φορές.

Η έκθεση της κλινικής της κατάστασης δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό medRxiv την περασμένη εβδομάδα ενώ αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα διαγνώστηκε με HIV το 2006 και το ανοσοποιητικό της σύστημα άρχισε σταθερά να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Αφού μολύνθηκε από COVID-19 τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο ιός συσσώρευσε 13 μεταλλάξεις και 19 άλλες γενετικές αλλαγές που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του ιού.

Σύμφωνα με την έκθεση, ορισμένες απ’ αυτές τις μεταλλάξεις ήταν «ποικίλες και άκρως ανησυχητικές», όπως η μετάλλαξη E484K, η οποία είναι μέρος της παραλλαγής Alpha B.1.1.7 που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και η μετάλλαξη N510Y, η οποία είναι μέρος της παραλλαγής Beta B.1.351 που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική.

Εν τω μεταξύ, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν η γυναίκα μεταβίβασε αυτές τις μεταλλάξεις σε άλλους ανθρώπους. Οι ερευνητές τόνισαν ότι πιθανότατα δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες από τις νέες παραλλαγές έχουν προκύψει από περιοχές όπως η Κόα Ζουλού Νατάλ στη Νότια Αφρική, όπου περισσότεροι από 1 στους 4 ενήλικες είναι θετικοί στον HIV.

Ωστόσο, προς το παρόν, υπάρχουν λίγες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV είναι πιο επιρρεπή στη σύσπαση της COVID-19 και στην ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ένα άτομο που μεταφέρει τον ιό HIV έχει περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει όταν μολυνθεί με κορονοϊό από κάποιο άτομο χωρίς συννοσηρότητα. Αλλά η γυναίκα που πήρε μέρος στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν ανοσοκατασταλμένη.

Ο Τούλιο Ντε Ολιβέιρα γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Κόα Ζοουλού Νατλάλ στο Ντούρμπαν και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό της COVID-19 ευκολότερα από άλλους. Στην περίπτωση της γυναίκας, η ίδια είπε ότι εμφάνισε μόνο ήπια συμπτώματα της Covid-19 κατά τη διάρκεια των αρχικών της συμπτωμάτων, παρόλο που εξακολουθούσε να νοσεί από κορονοϊό.

Σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων της Νοτίου Αφρικής που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας του Δυτικού Ακρωτηρίου πέρυσι, ο αντίκτυπος που είχε ο HIV στη θνησιμότητα ήταν μικρότερος από το αναμενόμενο και πολύ χαμηλότερος απ΄ αυτόν των άλλων παθήσεων και ήταν υψηλότερος από τη φυματίωση.

Ο Ολιβέιρα τόνισε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη επέκτασης των δοκιμών και της θεραπείας για άτομα με μη εντοπισμένο HIV, καθώς «θα μειώσει τη θνησιμότητα από τον ιό HIV, θα μειώσει τη μετάδοση του HIV και επίσης θα μειώσει την πιθανότητα δημιουργίας νέων παραλλαγών της COVID που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τσουνάμι λοιμώξεων».

(sputniknews- φωτο: unsplash)