• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θεοδωρίδου: Μόνο μια δόση για όσους έχουν νοσήσει, 6 με 12 μήνες μετά την νόσηση

Θεοδωρίδου: Μόνο μια δόση για όσους έχουν νοσήσει, 6 με 12 μήνες μετά την νόσηση

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ανοίγοντας την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου:

«Από την έναρξη της επιδημίας έχουν νοσήσει 389.000 συνάνθρωποί μας, με την παρασκευή του εμβολίου ήταν εμφανές ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα και για τα άτομα που είχαν νοσήσει.
Οι γνώσεις για τη διάρκεια προστασίας ήταν εξαιρετικά περιορισμένες το μόνο κριτήριο για να αποφασίσει κανείς ήταν η γνώση ότι μια επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους τρεις μήνες. Το πρώτο σχήμα εμβολιασμού περιείχε μετά τη νόσηση δύο δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούντο μετά από ένα τρίμηνο που πιστεύαμε ότι διαρκεί η φυσική ανοσία.

Μέχρι και τώρα το σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που έχουν νοσήσει περιλάμβανε δύο δόσεις. Με τη γνώση της διάρκειας παραμονής των αντισωμάτων και τη φυσική νόσηση και τη μείωση του ενδεχομένου της επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε και από την Επιτροπή Εμβολιασμών, τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μια δόση εμβολίου. Είναι ικανή για προστασία. Πότε θα τη δώσουμε αυτή τη μια δόση σε άτομο που έχει νοσήσει; Έξι ως δώδεκα μήνες μετά τη νόσηση. Πιστεύουμε πως μέχρι τότε είναι προστατευμένο».