• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σύψας για άνοιγμα Δημοτικών: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή – Δε νομίζω ότι θα ξαναέχουμε καραντίνα

Σύψας για άνοιγμα Δημοτικών: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή – Δε νομίζω ότι θα ξαναέχουμε καραντίνα

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για άνοιγμα των Δημοτικών εκτίμησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Τι είπε για τον τουρισμό και τα εισαγόμενα κρούσματα.

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το καλοκαίρι «σποραδικά κρούσματα» κορονοϊού εκτίμησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, προσθέτοντας ότι θα αντιμετωπιστούν επαρκώς.

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στο Open, παραδέχτηκε ότι υφίσταται κίνδυνος «εισαγόμενων κρουσμάτων» με το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά τόνισε ότι θα υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και θα γίνονται τεστ εάν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα.

«Θεωρώ ότι θα περάσουμε το καλοκαίρι χωρίς κρούσματα, θα αντιμετωπίσουμε σποραδικά κρούσματα, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε επαρκώς» δήλωσε ο κ. Σύψας.


Πρόσθεσε ότι θα γίνονται τεστ σε τουρίστες που θα φτάσουν στην Ελλάδα ανάλογα και τη χώρα από την οποία θα προέρχονται.

«Θα γίνεται τεστ. Αν έρχεται ο επισκέπτης από ενδημική χώρα θα κάνουμε περισσότερα τεστ. Όταν μεταβεί στον τόπο που θα κάνει διακοπές, θα υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης σε περίπτωση που εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα. Θα γίνεται άμεσα τεστ αν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα και θα απομονώνεται αμέσως. Στη συνέχεια θα ακολουθεί η ιχνηλάτηση» εξήγησε.
Τόνισε, παράλληλα, ότι ο κανόνας των αποστάσεων θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο.


«Η απόσταση θα γίνει ο μεγάλος κανόνας. Όχι να πούμε “είναι φίλος μου, τον ξέρω, τον βλέπω καλά”. Μεγάλο λάθος. Όπως τηρούμε απόσταση από τον τουρίστα, θα τηρούμε και από τον Έλληνα που γνωρίζουμε» σημείωσε.
«Για ένα με δύο χρόνια θα τηρούμε αποστάσεις. Να το συνηθίσουμε» πρόσθεσε.

Διακοπή του τουρισμού εάν υπάρξει έξαρση του κορονοϊού
Ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε ότι εάν υπάρξει έξαρση του κορονοϊού «δεν θα διστάσουμε ακόμα και να σταματήσουμε τον τουρισμό».

«Τα σποραδικά κρούσματα θα τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε, βέβαια, σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια έξαρση της πανδημίας το καλοκαίρι. Κάθε μέρα του καλοκαιριού θα υπάρχει σκληρή και καθημερινή επιτήρηση για να μην έχουμε κρούσματα».

Την Κυριακή η οριστική σύσταση για το άνοιγμα των σχολείων
Αναφορικά με το άνοιγμα των Δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ο κ. Σύψας εξήγησε ότι η οριστική σύσταση της επιτροπής για τον κορονοϊό θα δοθεί αύριο, Κυριακή.


Ο καθηγητής υποστήριξε, μάλιστα, ότι αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να ανοίξουν τα σχολεία στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων περιορισμού.

«Την Κυριακή, 24 Μαΐου, θα γίνει η τελική σύσκεψη της επιτροπής με την οριστική σύσταση για τα σχολεία. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη εποχή τώρα αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να μην τα κρατήσουμε δυο χρόνια κλειστά. Τώρα έχει ζέστη, ανοιχτά παράθυρα παντού και στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι πώς να λειτουργούν με τις συνθήκες αυτές» υπογράμμισε.
Αναφερθείς, τέλος, σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού, ο κ. Σύψας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε ξανά καραντίνα.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Είναι ο έβδομος κορονοϊός που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Περιμένουμε δεύτερο κύμα όταν κλείσουν τα παράθυρα και ανοίξουν τα σχολεία. Η Υγεία θα είναι καλύτερη, το φάρμακο θα το έχουμε και θα έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε καραντίνα ξανά» εκτίμησε ο κ. Σύψας.

(sputniknews – screenshot)