Σημαντική μείωση κατέγραψαν τα κρούσματα AIDS στη Ρωσία

H υπουργός Υγείας της Ρωσίας Βερόνικα Σκβαρτσόβα ανακοίνωσε,

κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την καταπολέμηση του AIDS που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην μνήμη των θυμάτων του μολυσματικού και θανατηφόρου αυτού ιού, ότι καταγράφηκε σημαντική μείωση των αυξητικών τάσεων σε κρούσματα του AIDS.

«Τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Εάν πριν τρία χρόνια οι αυξητικές τάσεις των νέων κρουσμάτων του ιού HIV κυμαίνονταν σε ποσοστά της τάξεως του 8-10% ετησίως, εφέτος η τάσεις αυτές κυμάνθηκαν στο 1%», δήλωσε ο Σκβαρτσόβα, προσθέτοντας ότι «μας έμεινε λίγο ακόμη για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να την στρέψουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων σε σχέση με τον ιό HIV αυξήθηκε πέντε φορές τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια βελτιώθηκαν οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας του AIDS. H Σκβαρτσόβα δήλωσε ότι στην παρούσα στιγμή στην Ρωσία πραγματοποιείται η μετάβαση σε εξελιγμένα πρωτόκολλα θεραπείας του AIDS.

Όπως είχε επισημάνει επίσης παλιότερα το υπουργείο, τα τελευταία δέκα χρόνια η κάθετη μετάδοση του ιού HIV(από τη μητέρα στο έμβρυο) μειώθηκε κατά 3,5 φορές, και σήμερα το 98,4% των παιδιών που γεννιούνται από οροθετικές μητέρες είναι υγιή. Χάρη στην αγορά των φαρμάκων που διατίθενται κεντρικά, κατέστη δυνατόν να διασφαλισθεί η αγωγή με φάρμακα για περισσότερα από 60 χιλιάδες άτομα, που είναι υπό ιατρική παρακολούθηση.

Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να γίνει ένας συντονισμός των προσπαθειών απ όλους του φορείς, την κυβέρνηση, την επιστημονική κοινότητα τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος και όχι μόνο να υπάρχει συντονισμός κατά την διάρκεια σχετικών επετειακών εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατά του ιού HIV αυτή σε πολλά ΑΕΙ της χώρας υπάρχουν κινητές μονάδες στις οποίες ο καθένας μπορεί ανώνυμα και δωρεάν να κάνει ανάλυση αίματος για να διαπιστώσει αν είναι φορέας του ιού HIV, ενώ θα διοργανωθούν επιστημονικές συζητήσεις, ανοιχτές διαλέξεις και συναντήσεις με γνωστές προσωπικότητες και θα υπάρχει σχετική ενημέρωση και μέσω διαδικτύου.

Οι εκδηλώσεις αυτές για την αντιμετώπιση του AIDS πραγματοποιούνται φέτος στο διάστημα από 14-20 Μαΐου.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu