• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ποια ευρωπαϊκή χώρα ακυρώνει την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson λόγω των ύποπτων περιστατικών θρομβώσεων

Ποια ευρωπαϊκή χώρα ακυρώνει την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson λόγω των ύποπτων περιστατικών θρομβώσεων

Η Δανία δεν θα συμπεριλάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson στο πρόγραμμα ανοσοποίησης από τον Covid, λόγω ανησυχιών για θρόμβους.

Οι αρχές της Δανίας είναι πολύ προσεκτικές και αποκλείουν, επίσης, το εμβόλιο της AstraZeneca.Το εμβόλιο της Johnson & Johnson τέθηκε προσωρινά σε αναστολή στις ΗΠΑ και την ΕΕ τον περασμένο μήνα εν μέσω αναφορών ότι ορισμένοι άνθρωποι ανέπτυξαν θρόμβους αίματος μετά την χορήγηση του εμβολίου.

Οι παραδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν ξαναρχίσει, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ποτέ δεν ενέκρινε το εμβόλιο.

Οι αρχές της Δανίας επέλεξαν μια πιο προσεκτική πορεία, παρόλο που το Reuters ανέφερε ότι η εξαίρεση του εμβολίου της J & J θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά τις προσπάθειες εμβολιασμού της χώρας.

Δανοί αξιωματούχοι ιατροί, τον περασμένο μήνα, απέρριψαν τη χρήση του εμβολίου κατά του Covid-19 της AstraZeneca, αναφέροντας επίσης τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.Τον Μάρτιο, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανέστειλε προσωρινά τον εμβολιασμό με AstraZeneca και σε αντίθεση με τους ευρωπαίους γείτονές της, η χώρα έκανε αυτή την αναστολή μόνιμη.

Μετά την απαγόρευση του AstraZeneca, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι οι δανικές αρχές διερευνούν τη μεταφορά αχρησιμοποίητων δόσεων σε φτωχότερες χώρες, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο επισημαίνει ότι έχει «πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών».

Η Δανία άρχισε εμβολιασμούς τον Δεκέμβριο και μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους είχαν εγκρίνει τέσσερα εμβόλια – από την AstraZeneca, την Johnson & Johnson, τη Moderna και την Pfizer / BioNTech.Με την τελευταία ακύρωση, οι Δανοί μπορούν τώρα να κάνουν μόνο τα εμβόλια της Moderna ή της Pfizer / BioNTech.

Αν και τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson έχουν αποκλειστεί από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, η δανική εφημερίδα Ekstra Bladet ανέφερε τη Δευτέρα ότι θα επιτρέπεται η εθελοντική χρήση και των δύο εμβολίων.