Όπως αναφέρεται «παρότι η Κρήτη παραμένει ελεύθερη από τη νόσο, η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού και η δυνατότητα επιβίωσής του στο περιβάλλον έως και 6 μήνες καθιστούν αναγκαία την αυστηρή εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας και περιορισμού μετακινήσεων. Για το λόγο αυτό και παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στο νησί».
Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που ισχύουν από 17 έως 27 Οκτωβρίου 2025 σχετίζονται με τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων για σφαγή και αναπαραγωγή που περιορίζονται μόνο εντός Περιφερειακής Ενότητας.
Οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς χειμερινό βοσκότοπο (αλλαγή βοσκοτόπου) συνεχίζονται να επιτρέπονται τόσο εντός, όσο και εκτός Περιφερειακών Ενοτήτων εντός Κρήτης. Απαγορεύεται η ταυτόχρονη μεταφορά ζώων από διαφορετικές εκτροφές. Η εγκατάσταση προορισμού θα πρέπει να έχει καθαριστεί και απολυμανθεί πριν την είσοδο των ζώων, που θα πρέπει να παραμένουν στην εγκατάσταση προορισμού σε καραντίνα τουλάχιστον για 21 ημέρες.
Όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων πρέπει να διενεργούνται με υγειονομικά πιστοποιητικά μετακίνησης, με πιστοποιημένα κατάλληλα οχήματα που έχουν απολυμανθεί πριν τη φόρτωση. Επίσης, συνεχίζεται να απαγορεύεται η είσοδος αιγοπροβάτων στη νήσο Κρήτη από εκτροφές της υπόλοιπης Ελλάδας.
Επιπλέον στα πλαίσια της ανάγκης αποτροπής εισόδου και μετάδοσης της νόσου της ευλογιάς του προβάτου στην Κρήτη, όπως τονίζεται «λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι Υπηρεσίες μας σας επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης προληπτικών αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές, στα σφαγεία οπληφόρων, κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων και ζωοτροφών και κατά τη διακίνηση γάλακτος».
ΑΠΕΜΠΕ, της Ουρανίας Μωραίτη – ΦΩΤΟ αρχείου: Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το τρέιλερ του «Kill Bill: The Whole Bloody Affair» ενθουσίασε! ΒΙΝΤΕΟ
- Ρωσικά κεφάλαια: Θα «ρίξουν» τον πρωθυπουργό που τόλμησε να πει «όχι» στη διεθνιστική Ε.Ε.;
- Υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ από Ελλάδα: «Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αποδυναμωθεί η πολεμική μηχανή της Ρωσίας είναι μέσω της ενέργειας»
- Πυραύλους Kinzhal κατά του Ουκρανονάτο έριξαν τη νύχτα οι Ρώσοι – Video
- Κικίλιας: «Η αποτύπωση των συμφωνιών Ελλάδας – ΗΠΑ θα είναι η μείωση του κόστους ζωής των Ελλήνων»
- Άντρας σκόνταψε πάνω σε τεράστια οστά δεινοσαύρου…στην αυλή του!
- Ο Πούτιν αναβάθμισε τον Υφ. Άμυνας τοποθετώντας τον στο Συμβούλιο Ασφάλειας της Ρωσίας
- Άντρας παίζει τσέλο αιωρούμενος σε zipline στις Γαλλικές Άλπεις! vid
- Πρεμιέρα σήμερα για το σχέδιο αστυνόμευσης μέσα σε οικισμούς Ρομά
- Γυναίκα ισχυρίζεται ότι…προέρχεται από έναν πλανήτη 400 έτη φωτός μακριά!









