• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πάνω από το 1/3 ασθενών με κορωνοϊό υπέστη και οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Πάνω από το 1/3 ασθενών με κορωνοϊό υπέστη και οξεία νεφρική ανεπάρκεια

«Ανησυχητικός αριθμός» ασθενών ανέπτυξε οξεία νεφρική ανεπάρκεια έπειτα από νοσηλεία για την COVID-19, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη (14/05).

Ο κορονοϊός μαστίζει όλο τον πλανήτη και μια αμερικανική έρευνα βρήκε πως το ένα τρίτο των ασθενών που διαγνώστηκαν με τη νόσο COVID-19, υπέστη και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Ινστιτούτου Northwell που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη (14/05), εντοπίστηκε «ανησυχητικός αριθμός» ασθενών που ανέπτυξε οξεία νεφρική ανεπάρκεια έπειτα από νοσηλεία για την COVID-19.

Αν και μπορεί να αντιμετωπιστεί, η οξεία νεφρική ανεπάρκεια μπορεί συχνά να οδηγήσει σε θάνατο λόγω της αδυναμίας φιλτραρίσματος των αποβλήτων του οργανισμού.


Κατά τη διάρκεια της μελέτης, μια ομάδα ερευνητών με τα Ινστιτούτα Ιατρικής Έρευνας Feinstein ανέλυσε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 5.449 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με τον νέο κορονοϊό μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 5ης Απριλίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 1.993 ασθενείς με κορονοϊό, δηλαδή ποσοστό 36,6%, είχαν υποστεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Επιπλέον, 780 εξ αυτών (ποσοστό 39,1%) που υπέστησαν οξεία νεφρική ανεπάρκεια, παρέμειναν στο νοσοκομείο κατά την περίοδο εξαγωγής του επιστημονικού συμπεράσματος.

Η ανάλυση δεδομένων έδειξε, επίσης, «σημαντική σχέση μεταξύ αναπνευστικής και οξείας νεφρικής ανεπάρκειας». Από όλους εκείνους που νοσηλεύτηκαν με την COVID-19, 285 ασθενείς χρειάστηκαν και αιμοκάθαρση κάποια στιγμή.

Αποκαλύφθηκε, ακόμα, ότι 1.068 από τους 1.190 ασθενείς με COVID-19 που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη (ποσοστό 89,9%), εμφάνισαν επίσης και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.


Επιπρόσθετη θεραπεία αιμοκάθαρσης ήταν, επίσης, απαραίτητη για 276 ασθενείς που έλαβαν μηχανική υποστήριξη και υπέστησαν οξεία νεφρική ανεπάρκεια ενώ νοσηλεύονταν με τον ιό.

Ο Δρ. Κέναρ Τζαβέρι, ιατρός και ερευνητής στα ιδρύματα Feinstein και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε το εξής:

«Ελπίζουμε να μάθουμε περισσότερα για την οξεία νεφρική ανεπάρκεια που σχετίζεται με τη νόσο COVID-19, τις επόμενες εβδομάδες, και να κοινοποιήσουμε όσα έχουμε μάθει από τους ασθενείς μας ώστε να μπορούν να ωφεληθούν και άλλοι γιατροί, καθώς και οι ασθενείς τους».

Η ομάδα διευκρίνισε ότι ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου συνδέεται με την ανάπτυξη της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της ηλικίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υπέρτασης και του σακχαρώδους διαβήτη.

(Sputniknews – φωτο:unsplash)