οι ποσότητες των οποίων είναι ανεπαρκείς το τρέχον διάστημα, δεδομένης τη ζήτησή τους από δεκάδες χώρες.
«Η (υγειονομική) αντίδραση συνεχίζει να πλήττεται από την κρίσιμη έλλειψη εμβολίων», εξήγησε ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μέσω X.
«Η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά, με 105 εκατομμύρια δόσεις να έχουν ζητηθεί από 18 χώρες από τον Ιανουάριο του 2023» την ώρα που «παρήχθησαν 55 εκατομμύρια δόσεις την περίοδο αυτή», εξήγησε.
Ο ΠΟΥ καλεί να γίνουν περαιτέρω επενδύσεις για να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων και ζητεί από όλα τα κράτη να επενδύσουν επίσης στο νερό και στα αποχετευτικά συστήματα, καθώς και στην προετοιμασία για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ώστε να αποφευχθούν νέες επιδημικές εξάρσεις, πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος.
Λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των ξεσπασμάτων επιδημιών και τη γεωγραφική επέκτασή τους, καθώς και την έλλειψη εμβολίων και άλλων πόρων, ο ΠΟΥ συνεχίζει να χαρακτηρίζει τον κίνδυνο σε παγκόσμια κλίμακα «πολύ υψηλό», σύμφωνα με μηνιαίο επιδημιολογικό δελτίο του για τη χολέρα που δημοσιοποίησε χθες.
Από την 1η Ιανουαρίου ως την 28η Ιουλίου, καταγράφτηκαν 307.433 κρούσματα χολέρας και 2.326 θάνατοι σε 26 χώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ.
Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου συνεχίζει να καταγράφει τους υψηλότερους αριθμούς, ακολουθούμενη από την αφρικανική περιφέρεια, αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, της αμερικανικής περιφέρειας και της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Καμιά επιδημία δεν αναφέρθηκε την περίοδο αυτή στην περιφέρεια του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού.
Η χολέρα, η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού και από μολυσμένα περιττώματα που περιέχουν το βακτήριο Vibrio cholerae, προκαλεί οξεία διάρροια και αφυδάτωση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο μέσα σε ώρες χωρίς θεραπεία.
ΑΠΕΜΠΕ-ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καθαρά Δευτέρα 2026: Έκρηξη κρατήσεων της τελευταίας στιγμής από τους Έλληνες εκδρομείς
- Σε εγρήγορση ΕΕ, Βρετανία και Καναδάς μετά την απόφαση αναφορικά με τους αμερικανικούς δασμούς
- Artemis II: Αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση στη Σελήνη – Προγραμματίζεται για τις 6 Μαρτίου
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με τους δασμούς του Τραμπ
- Σε εξέλιξη οι απολογίες για την ανθρωποκτονία στις Φυλακές Δομοκού – Τι είπε ο 38χρονος δράστης
- «Ντροπή» φέρεται να αποκάλεσε ο Τραμπ την δικαστική απόφαση σε σχέση με τους δασμούς
- Ισραήλ: Ο στρατός «σε επιφυλακή» αναφορικά με το Ιράν, αλλά δεν υπάρχουν αλλαγές στις οδηγίες προς τους πολίτες
- ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομο ένα μεγάλο μέρος δασμών του Τραμπ
- Η δημοσιονομική παράλυση στοίχισε “τουλάχιστον δύο μονάδες” στο αμερικανικό ΑΕΠ το 2025, σύμφωνα με τον Τραμπ
- Μαρινάκης: Ο διάλογος με την Τουρκία δεν συνιστά αδυναμία – Μόνο η αυτοδυναμία εξασφαλίζει σταθερότητα









