Νέα κινητοποίηση των Φαρμακοποιών για την αύξηση των γενοσήμων – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας

Νέα κινητοποίηση ετοιμάζουν οι φαρμακοποιοί λόγω των νέων μέτρων για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά που προωθεί το υπουργείο Υγείας και τα οποία εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν οικονομικά τα ιδιωτικά φαρμακεία. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προσανατολίζεται στο να προσφύγει με κάθε ένδικο μέσο για να ακυρώσει τα νέα μέτρα, έχοντας ήδη δώσει σχετικές οδηγίες στη νομική του υπηρεσία.

 

Σύμφωνα με τα μέτρα του υπουργείου Υγείας, τα φαρμακεία, υποχρεούνται για κάθε πρωτότυπο φάρμακο εκτός πατέντας (δηλαδή φάρμακο που έχει περάσει η περίοδος προστασίας του, και άρα μπορεί να «αντιγραφεί»), που χορηγούν σε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ, να επιστρέφουν στον Οργανισμό το 0,8% της λιανικής αξίας του.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το συγκεκριμένο ποσοστό ισχύει για το 2018 – θα αναπροσαρμόζεται κάθε έτος – και εκτιμάται ότι θα επιφέρει συνολική επιβάρυνση στα φαρμακεία ύψους 4,8 εκατ. ευρώ.

Κατά το υπουργείο Υγείας, η θεσμοθέτηση αυτού του μέτρου γίνεται προκειμένου οι φαρμακοποιοί να αναγκαστούν να συμμετάσχουν δυναμικά στην «εκστρατεία» προώθησης των γενοσήμων, τα οποία αυτή τη στιγμή αποτελούν μόλις το 25%-30% των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασφαλισμένους, όταν ο στόχος είναι να ξεπεράσουν το 40%.

Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί έχουν κατ’ επανάληψη κατηγορηθεί ότι δεν προωθούν τα γενόσημα. Άλλωστε, με βάση το τι ισχύει σήμερα, τον φαρμακοποιό συμφέρει να χορηγήσει πρωτότυπο και άρα πιο ακριβό φάρμακο, αφού σε αυτή την περίπτωση το κέρδος του θα είναι μεγαλύτερο. Η λογική πίσω από τη νέα παρέμβαση, είναι ότι ο γιατρός συνταγογραφεί δραστική ουσία, ο φαρμακοποιός προτείνει το γενόσημο για να «γλιτώσει» την επιβάρυνση, και ο ασφαλισμένος επιλέγει. Αξίζει να σημειωθεί ότι και για τους ασφαλισμένους προωθούνται κίνητρα προκειμένου να επιλέγουν γενόσημα, με μείωση της συμμετοχής στη δαπάνη.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu