• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νέα έρευνα: Πόσο σοβαρά μπορεί να αρρωστήσει κανείς από τον νέο κορωνοϊό

Νέα έρευνα: Πόσο σοβαρά μπορεί να αρρωστήσει κανείς από τον νέο κορωνοϊό

Στόχος της έρευνας αποτελεί η σύγκριση των γονιδίων των ανθρώπων που έχουν νοσήσει με κορονοϊό με τους ανθρώπους που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Ο COVID-19, ο οποίος προκαλείται από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 είναι παράξενα και «τραγικά» επιλεκτικός. Ορισμένοι άνθρωποι απ’ όσους μολύνονται, αρρωσταίνουν, αλλά αρρωσταίνουν βαριά.

Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις των νεκρών αφορούν ηλικιωμένους ή ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως είναι οι καρδιοπαθείς, παρατηρείται γενικά, να χάνουν και τη ζωή τους νέοι και παραδόξως υγιείς άνθρωποι.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει πολλούς επιστήμονες στο να αναζητούν, πλέον, τη λύση του γρίφου στο γονιδίωμα των ασθενών που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, τα γονίδια είναι ο δεύτερος και πιο σημαντικός παράγοντας, μετά και τη διαφορετική λειτουργία του ανοσοποιητικού σε διαφορετικούς οργανισμούς, που εξηγεί γιατί κάποιοι νέοι οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, δυστυχώς, χάνουν τη ζωή τους.


Η έρευνα αυτή εκτείνεται από ήδη προϋπάρχουσες μελέτες ανάλυσης DNA σε χιλιάδες ανθρώπους, εκ των οποίων ορισμένοι νοσούν πλέον από το νέο κορονοϊό, έως και τις προσπάθειες για συλλογή δειγμάτων DNA σε χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, όπως για παράδειγμα η Ιταλία.

«Παρατηρούνται γενικά μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κλινικά αποτελέσματα και ανάμεσα στις χώρες. Κατά πόσο αυτό οφείλεται στους γενικούς παράγοντες, αποτελεί ακόμη ανοικτό ερώτημα», επισήμανε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», ο γενετιστής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι Αντρέα Γκάνα.

Ο ίδιος, μαζί με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Τεχνολογίας στη Φινλανδία, Μαρκ Ντάλυ, κατασκεύασαν μια ιστοσελίδα, την COVID-19 Host Genetics Initiative, μέσω της οποίας οι τράπεζες γενετικών δεδομένων μπορούν να έλθουν σε επαφή και να προσφέρουν γενετικά στοιχεία.

Αρκετές τράπεζες, κυρίως από την Ευρώπη και την Αμερική έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συνεργαστούν με την ιστοσελίδα, παρέχοντας, με την έγκριση των ασθενών, δεδομένα σχετικά με τον κορονοϊό.

Άλλες μεγάλες τράπεζες γενετικών δεδομένων, που έχουν αποφασίσει να παρέχουν το γενετικό υλικό των νοσούντων με κορονοϊό στις βάσεις δεδομένων τους είναι, μεταξύ άλλων, η Βρετανική «UK Biobank» και η Ισλανδική «deCODE Genetics».

Σύμφωνα, πάντως, με τον δρ Γκάνα, υπάρχει μια ελπίδα ότι μέσα σε δύο μήνες θα υπάρξουν και τα πρώτα γενετικά ευρήματα σχετικά με τον COVID-19.

(sputniknews – φωτο:unsplash)