• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νέα έρευνα – Μύθος και λανθασμένη στρατηγική η ανοσία της αγέλης

Νέα έρευνα – Μύθος και λανθασμένη στρατηγική η ανοσία της αγέλης

Η στρατηγική που έχει επιλέξει η Σουηδία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, που βασίζεται στη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», αποδεικνύεται λανθασμένη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πολλές χώρες έχουν επιλέξει διαφορετική στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με τη Σουηδία, για παράδειγμα, να μην έχει υιοθετήσει αυστηρά μέτρα περιορισμού. Έτσι, νέα έρευνα καταδεικνύει πως η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» είναι μύθος.

Ειδικότερα, μελέτη του Ιταλικού Ινστιτούτου Διεθνών Πολιτικών Σπουδών (ISPI) ανέλυσε το πληθυσμιακό ποσοστό έκθεσης του κορονοϊού διάφορων ευρωπαϊκών χωρών.

Το Βέλγιο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με μόλις το 6,2% του πληθυσμού του να έχει εκτεθεί στον κορονοϊό μέχρι στιγμής και η Σουηδία, χωρίς τα αναγκαστικά μέτρα περιορισμού, είναι ακόμα χαμηλότερα καθώς συγκεντρώνει 2,5%. Το εν λόγω ποσοστό απέχει από το 40% που είχε υποσχεθεί επιδημιολόγος της σκανδιναβικής χώρας έως και τον Μάιο.


Ο Κάρλο Ρόζα, διευθύνων σύμβουλος της DiaSorin, μιας ιταλικής εταιρείας βιοτεχνολογίας που παράγει κιτ ελέγχου του νέου κορονοϊού για την Ευρώπη, σε συνέντευξή του στους «Financial Times» δήλωσε το εξής:

«Ακόμα και αν αυτοί οι αριθμοί έχουν υποτιμηθεί κατά 50%, η πλειονότητα των ανθρώπων θα συνεχίσει να εκτίθεται στον ιό, η μαζική ανοσία είναι μια φαντασία. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ειδικά όταν η περίοδος της γρίπης αρχίσει το φθινόπωρο».

Προκειμένου να επιτευχθεί οποιοδήποτε επίπεδο ανοσίας της αγέλης, το ποσοστό αυτών που εκτίθενται στον ιό, θα πρέπει να είναι πάνω από 70%, σύμφωνα με τη μελέτη, δηλαδή 28 φορές σε σχέση με τον αριθμό που καταγράφεται στη Σουηδία.

Η προσέγγιση της Σουηδίας έχει δεχθεί σφοδρή κριτική μιας και έχει υψηλότερο αριθμό θανάτων από τις άλλες χώρες της Σκανδιναβίας.

Σύμφωνα με τα, μέχρι στιγμής, δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στη Σουηδία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 3.313 θάνατοι, στη Δανία 527 και στη Νορβηγία 228.

Ως εκ τούτου, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το πόσα άτομα θα χρειαζόταν να πεθάνουν με στόχο την ανοσία της αγέλης.

(sputniknews – φωτο:unsplash)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •