• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λάρισα – Βαρύ πρόστιμο σε γιατρό που παρακινούσε ανθρώπους να μην κάνουν το εμβόλιο

Λάρισα – Βαρύ πρόστιμο σε γιατρό που παρακινούσε ανθρώπους να μην κάνουν το εμβόλιο

Την επιβολή κυρώσεων σε γιατρό, ο οποίος παρακινούσε πολίτες να μην εμβολιαστούν,

αποφάσισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, στο πλαίσιο πειθαρχικής δίωξης εναντίον του.

Συγκεκριμένα, στον εν λόγω γιατρό επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ για παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) και συγκεκριμένα του άρθρου 17 παρ. 9 και 10, καθώς και του άρθρου 319 παρ. 1δ του Ν. 4512/2018, για «παραπλάνηση και παραπληροφόρηση των συμπολιτών μας με μη τεκμηριωμένες και επιστημονικά παραδεκτές απόψεις γύρω από την COVID-19 και τον εμβολιασμό, που κλόνισαν την πίστη των πολιτών προς το ιατρικό λειτούργημα».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας άλλωστε, σε παλαιότερο δελτίο τύπου του (στις 18/05), με τίτλο «Προτεραιότητά μας η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας», το οποίο αναδημοσιεύθηκε στις 16/07, με αφορμή δημοσιεύματα, αναρτήσεις και σχόλια ιατρών στα Μ.Μ.Ε και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για τον κορονοϊό και τον εμβολιασμό που βλάπτουν την Δημόσια Υγεία, υπενθύμιζε προς όλους τους ιατρούς ότι ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας με σαφήνεια ορίζει ότι:

1.«Η ενημέρωση του κοινού από τους γιατρούς σε θέματα της ειδικότητας ή του γνωστικού τους αντικειμένου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές και τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την Ιατρική Δεοντολογία. Η ενημέρωση πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα και διεθνώς παραδεδεγμένα. Η παρουσία του ιατρού πρέπει να περιορίζεται στα αναγκαία για την ενημέρωση πλαίσια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκρύπτεται σκοπός διαφήμισης».
2.«Δεν επιτρέπεται η δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκφραση απόψεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού για θέματα υγείας….».

(φωτο: pexels)