• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κούβελας: «Όποιος νόσησε είναι ασφαλής μέχρι το τέλος της επιδημίας. Λένε “κάντε εμβόλιο γιατί θα σας βοηθήσει”, αλλά δεν έχουμε βιβλιογραφία» – vid

Κούβελας: «Όποιος νόσησε είναι ασφαλής μέχρι το τέλος της επιδημίας. Λένε “κάντε εμβόλιο γιατί θα σας βοηθήσει”, αλλά δεν έχουμε βιβλιογραφία» – vid

Την ώρα που προτείνουν να εμβολιάζονται κανονικά όσοι έχουν νοσήσει έστω και με μία δόση.

Στο πολύ σοβαρό δίλημμα που έχει προκύψει για σχετικά με τον εμβολιασμό όλων εκείνων που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό τοποθετήθηκε προ ημερών σε τηλεοπτική παρέμβαση ο Καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

Ο Καθηγητής, που πολλές φορές έχει εκφράσει αντίθετες απόψεις σχετικά με τα εμβόλια και την ανοσία από τους λοιμωξιολόγους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας, στάθηκε στο γεγονός πως δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τα εμβόλια.

Σε άλλο σημείο ο κ. Κούβελας αναφέρθηκε στο θέμα της ανοσίας και αναρωτήθηκε τους λόγους που συστήνεται να κάνουν έστω και τη μία δόση του εμβολίου άτομα που έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία κατά του κορωνοϊού:

«Ένας που έχει νοσήσει έχει πληρέστερη ανοσία από αυτή που κατασκευάζει η ακίδα. Κάποιοι που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, άμεσα ανέβασαν κύκλους αντισωμάτων, δηλαδή διατηρούν μία μνήμη ανοσίας.

Υπάρχουν κάποιες προδημοσιεύσεις που λένε ότι επί της ουσίας για 1-2 χρόνια δεν θα χρειάζονται εμβολιασμό όσοι νόσησαν και κατά τη γνώμη μου αυτοί οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς μέχρι το τέλος της επιδημίας.

Αφού με την 1η θα κάνουν τόσα αντισώματα, το ίδιο θα κάνουν και εάν νοσήσουν! Τότε γιατί χρειαζόμαστε έστω και την 1η δόση; Και σας το λέω γιατί δεν είναι άμοιροι οι κίνδυνοι μιας δόσης!

Από τη στιγμή που η βαριά κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν γίνεται λόγω της νόσησης αλλά της αντίδρασης, για ποιο λόγο να κινδυνέψει με άκαιρο και ανεύθυνο εμβολιασμό; Aν νοσήσει τότε να το συζητήσουμε, αλλά αν δεν νοσήσει γιατί να τον εκθέσω σε έναν δυνητικό κίνδυνο με κάτι που δεν έχω πολλές πληροφορίες.

Δηλαδή λένε όλοι “κάντε το γιατί θα σας βοηθήσει”, αλλά δεν υπάρχει βιβλιογραφία για αυτό»