• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κοτανίδου: Δεν έφτασε καμία συζήτηση στο τραπέζι για ολικό lockdown

Κοτανίδου: Δεν έφτασε καμία συζήτηση στο τραπέζι για ολικό lockdown

Το σενάριο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων απέρριψε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.

Η καθηγήτρια, μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία σαφής εισήγηση για περεταίρω μέτρα ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown παρέπεμψε στο χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Δεν έφτασε καμία συζήτηση στο τραπέζι για το ολικό lockdown. Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαμε να πάρουμε αν ο κόσμος δεν προσαρμοστεί στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ήδη» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν δέκα κριτήρια που δείχνουν αν βρισκόμαστε «στο κόκκινο». Ανάμεσα σε αυτά οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ.

«Πρέπει να είναι όλα τα κριτήρια σε υψηλό επίπεδο» για να υπάρχει κίνδυνος εξήγησε και πρόσθεσε τόνισε, πως «αυτό που θέλουμε να βλέπουμε καθημερινά είναι μειούμενα κρούσματα και μειούμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Σχετικά με τα κρεβάτια ΜΕΘ, είπε, ότι υπάρχουν περί τα 40 κρεβάτια άδεια στην Αττική αλλά και άλλα στην υπόλοιπη επικράτεια.

«Στα δημόσια νοσοκομεία τα περισσότερα κρεβάτια αφορούν ασθενείς που δεν έχουν Covid-19. Σταδιακά ελευθερώνουμε κρεβάτια με ασθενείς για κορωνοϊό. Μπορούμε να φθάσουμε μέχρι 150 κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ούτε στα μισό. Πλήρως ελεγχόμενα τα πράγματα αυτή τη στιγμή» υποστήριξε.

Για το εμβόλιο σημείωσε ότι δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για κάτι που δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα της κλινικής φάσης 3 και θα πρέπει να περιμένουμε τις μελέτες.

«Η άσχημη εξέλιξη της ασθένειας εξαρτάται από την ηλικία των ανθρώπων. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στην μεγαλύτερη ηλικία των ασθενών και στα υποκείμενα νοσήματα. Πάνω από το 80% που κατέληξαν είχαν υποκείμενα νοσήματα» επισήμανε.

Σημείωσε δε πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σαν να υπάρχει κάποιος ιός που μπορεί να ξανά κάνει πανδημία.

«Να μην αγκαλιάζουμε και φιλάμε όποιον έχει σύμπτωμα, να κρατάμε αποστάσεις και αυτός ενδεχομένως να φορά μάσκα» υπογράμμισε.

(sputniknews – φωτο:screenshot)