• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κοντοζαμάνης για κρούσματα κορονοϊού: «Δεν κρύψαμε ποτέ στοιχεία. Πάνω από 12.000 τα τεστ ημερησίως»

Κοντοζαμάνης για κρούσματα κορονοϊού: «Δεν κρύψαμε ποτέ στοιχεία. Πάνω από 12.000 τα τεστ ημερησίως»

Ο υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό σε διάφορα δημοσιεύματα που αναγράφουν ότι αποκρύπτονται κρούσματα, απαντώντας ότι δεν έχει γίνει καμία απόκρυψη στοιχείων.

Παράλληλα, μίλησε και για την διαχείριση της πανδημίας από τις Αρχές μέχρι σήμερα.

Ο υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ότι δεν έχει γίνει καμία απόκρυψη στοιχείων σχετικά με τα κρούσματα. Η αναφορά του σε αυτό το θέμα έρχεται έπειτα διάφορα δημοσιεύματα, όπως είπε, για απόκρυψη κρουσμάτων.

«Θέλω να είμαι σαφής. Καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας καθώς και την αντίστοιχη επιδημιολογική έκθεση… Κανείς δε μπορεί ούτε να κάνει εικασίες, ούτε να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα ούτε να αποκρύψει στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Σχετικά με αυτά που γράφονται περί εξυπηρέτησης συμφερόντων ο υφυπουργός τόνισε πως θεωρούνται ανάξια σχολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί η σχέση εμπιστοσίνης και ειλικρίνιας που έχει δημιουργηθεί με τους πολίτες.

«Δεν κρύψαμε ποτέ τίποτα και ούτε πρόκειται να το κάνουμε. Η σχέση ειλικρίνειας που έχουμε με τους πολίτες δεν πρόκειται να διαρραγεί».
Πόσες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες για τον κορονοϊό
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τον Ιούλιο του 2019 ανέρχονταν σε 557 κλίνες. Ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε στις 901 λειτουργικές κλίνες και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε φτάσει, όπως είπε, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1200 κλινών ΜΕΘ.


Από το σύνολο των 901 κλινών εντατικής θεραπείας, 186 αφορούν αποκλειστικά την κάλυψη ασθενών με κορονοϊό. Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός ο αριθμός αυτός είναι δυναμικός, μπορεί δηλαδή να αλλάξει ανάλογα με τις ανάγκες. Την περίοδο της καραντίνας, σύμφωνα με τον ίδιο οι ΜΕΘ είχαν πλησιάσει τις 400 αποκλειστικά για κορονοϊό.

Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία αναφοράς για τον ιό, ο υφυπουργός ανακοίνωσε την αύξησή τους για την νοσηλεία των περιστατικών. Σε κάθε περίπτωση τα νοσοκομεία εξυπηρετούν κανονικά όλους τους ασθενείς.

Πόσα τεστ κορονοϊού γίνονται στη χώρα ανά ημέρα
Στην αρχή της πανδημίας, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι από τα 800 τεστ τη μέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, σήμερα ξεπερνάμε τα 12.000 τεστ τη μέρα. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί περίπου 750.000 τεστ μοριακού ελέγχου για τη διάγνωση του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον υφυπουργό έχει η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος της εξέτασης πολλαπλασιάζοντας παράλληλα τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων.

(sputniknews – φωτο:screenshot)