Όπως γίνεται γνωστό, η νέα εστία γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας επιβεβαιώθηκε σε εκτροφή πουλερικών στη Βουλγαρία, ενώ από αρχές φθινοπώρου η παρουσία του ιού διαπιστώνεται ολοένα συχνότερα και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Τονίζεται, δε, πως η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται νεκρά ή ημιθανή.
«Αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών είναι η εμφάνιση σημαντικού αριθμού εστιών σε εκτροφές πουλερικών.
Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται ανά την υφήλιο αυξημένα περιστατικά μετάδοσης του ιού και σε θηλαστικά (δεσποζόμενα και άγρια).
Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, την εξάπλωση της νόσου στις προηγούμενες επιζωοτίες και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Επισημαίνεται πως «απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών, συμπεριλαμβανομένων των οικόσιτων, σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές με μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων άγριων πτηνών.
Συνεπώς, στις περιοχές αυτές δεν μπορούν να λειτουργούν εκμεταλλεύσεις πουλερικών ελεύθερης βοσκής και βιολογικής παραγωγής, με εξαίρεση εκείνες που διαθέτουν «πιλοτές», όπως αυτές ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 848/2018, ώστε να μην καθίσταται δυνατή η πρόσβαση των πουλερικών σε υπαίθριους χώρους και η άμεση ή έμμεση επαφή τους με άγρια πτηνά.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και όταν δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισμός των πουλερικών, συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου».
ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ αρχείου: Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η επιλογή που πρέπει να κάνει η Δύση απέναντι σε Μόσχα και Πεκίνο
- Αφγανιστάν-Πακιστάν: Νεκροί σε εχθροπραξίες στη μεθόριο των δύο χωρών
- Θεσσαλονίκη: Μια πόλη “ζωντανό μουσείο” – Ιστορία και πολιτισμός συνυπάρχουν με τη σύγχρονη ζωή
- Οι κορυφαίες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο – Σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα και να μην αγχώνεστε
- Ηράκλειο: Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα σε μετακινήσεις – Κατολισθήσεις στο ΒΟΑΚ
- Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγορεί την κυβέρνησή του για την αύξηση του πληθωρισμού
- Hellenic Train: Ανακοίνωση για το χθεσινό περιστατικό που αφορούσε την αμαξοστοιχία 2591 (Θεσσαλονίκη–Λάρισα)
- Βρετανία: “Χιλιομετρικό φόρο” στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η κυβέρνηση, για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα
- Μακελειό στα Βορίζια: Προσωρινά κρατούμενοι οι δύο τραυματίες που νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ
- «Πάγωσαν» Τραμπ και Κένεντι! Άνθρωπος σωριάστηκε ξαφνικά μπροστά στα μάτια τους (video)









