«Καθημερινότητα οι μάσκες μέχρι το τέλος του 2021»

Σαν βόμβα έσκασαν στην επιστημονική κοινότητα οι δηλώσεις του «Τσιόδρα της Γερμανίας», Κριστιάν Ντρόστεν, ότι δε θα αποχωριστούμε έτσι εύκολα το απαραίτητο αξεσουάρ της εποχή του κορωνοϊού: τη μάσκα.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο, Κριστιάν Ντρόστεν, έτσι όπως εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία της νόσου Covid- 19, δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε τις μάσκες όταν είμαστε σε δημόσιους χώρους αλλά και στο γραφείο.

«Η μάσκα έχει γίνει ο καθημερινός μας σύντροφος. Αλλά πότε θα βρούμε τον δρόμο μας πίσω στην κανονικότητα;», ήταν η ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου της Deutsche Welle.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, ειδικά όταν σκαρφαλώνει ο υδράργυρος, η χρήση της μάσκας είναι ενοχλητική τουλάχιστον για τους περισσότερους. Οι προβλέψεις του Ντρόστεν όμως είναι δυσοίωνες.

«Το πόσο καιρό θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα, εξαρτάται από την ταχύτητα εξάπλωσης της νόσου Covid- 19… Ορισμένοι έχουν συνηθίσει να την φορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε καταστήματα, άλλοι όμως αδημονούν να επιστρέψουν οι παλιές καλές μέρες προ Covid- 19.

Όμως, την ώρα που αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα και πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης ανακοινώνουν την επιβολή νέων, αυστηρότερων μέτρων, εξανεμίζονται οι ελπίδες όλων όσοι θέλουν να φεύγουν από το σπίτι χωρίς τη μάσκα στην τσέπη μας ή στο πρόσωπό μας», όπως υποστηρίζει ο Γερμανός «Τσιόδρας».

Ο Κριστιάν Ντρόστεν, διευθυντής του ινστιτούτου στο Charité στο Βερολίνο και ο πρώτος παγκοσμίως που ανέπτυξε διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Covid- 19,προβλέπει κάτι που δεν αρέσει στους περισσότερους.

«Σε μέρη ,όπως η Γερμανία, όπου στόχος είναι να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου και αναμένοντας την κυκλοφορία ενός εμβολίου που θα μας προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό, μπορεί να είναι απαραίτητη η μάσκα έως το τέλος του 2021. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ακρίβεια, αλλά το επόμενο έτος θα είναι η χρονιά που θα φοράμε μάσκα».

«Ακόμη κι αν ξεκινήσει η διανομή ενός εμβολίου κατά της νόσου Covid- 19 δεν θα άλλαζε τίποτα», σύμφωνα με τον καθηγητή Nτρόστεν.

«Αλλά ακόμη κι αν ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς, η πλειοψηφία του πληθυσμού θα πρέπει να συνεχίσει να φοράει μάσκα», όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

Διευκρινίζει επίσης ότι, «μπορεί να χρειαστεί για την ευρεία διανομή του εμβολίου στον πληθυσμό να φτάσουμε έως το τέλος του επόμενου έτους – για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνει, θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας έως το τέλος του 2021».

Ένα άλλο πρόβλημα που αναφέρεται στην ανάγκη για χρήση μάσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα: «Σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου υπάρχουν μόνο λίγα κρούσματα, δεν θα υπάρξει η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης. Πιθανότατα αυτό θα συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο Γερμανός ιολόγος.

(protothema – φωτο:eurokinissi)