• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γώγος: Γιατί η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική στις Εκκλησίες

Γώγος: Γιατί η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική στις Εκκλησίες

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, απάντησε στο γιατί δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις Εκκλησίες. Τι μπορεί να αλλάξει στις 15 Αυγούστου.

Την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, εν μέσω της νέας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του «ΣΚΑΪ», εξήγησε ότι τα περαιτέρω μέτρα θα μπορούσαν να αφορούν τον περιορισμό των ατόμων που συγκεντρώνονται σε διάφορους χώρους, καθώς και τη μη ελεύθερη προσέλευση των ανθρώπων σε σούπερ μάρκετ, μπαρ, καφετερίες και κέντρα διασκέδασης.


«Επομένως αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις, θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω -για παράδειγμα- από 50 ή 100 άτομα».

Ειδική αναφορά έκανε και στα πάρτι. «Εάν όμως, έχουμε κρούσματα ορφανά, όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλον. Δεν ξέρουμε αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους και αν βρέθηκαν, δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar».

«To καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης, να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».
Όσον αφορά τη διατήρηση της πληρότητας των πλοίων στο 65% για όσα διαθέτουν καμπίνες και στο 60% για όσα δεν διαθέτουν, ο κ. Γώγος υπογράμμισε τα παρακάτω:


«Πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία. Ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως. Επόμενως είναι μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης σε ασυμπτωματικό φορέα»

Σχετικά με τις εκκλησίες, τέλος, για τις οποίες η χρήση μάσκας είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι έχουμε «μια πάρα πολύ καλή συνεργασία (σ.σ. με την Εκκλησία), ενώ υπάρχει εγκύκλιος που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στους ναούς».

Ειδικότερα, στην επίμαχη εγκύκλιο αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει την κατάσταση και ότι θα επιβάλλεται συγκεκριμένος αριθμός αποστάσεων στο εσωτερικό των ναών.

«Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Εάν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί, φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο» προειδοποίησε.

«Απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας (σ.σ. 15 Αυγούστου) να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό» κατέληξε ο κ. Γώγος.

(sputniknews – φωτο:unsplash)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •