• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γώγος: «Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο “αθώου” lockdown» (ΒΙΝΤΕΟ)

Γώγος: «Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο “αθώου” lockdown» (ΒΙΝΤΕΟ)

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε πως αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια σημαντική αύξηση, στα επίπεδα του Μαρτίου, αλλά τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται και στο γεγονός ότι γίνονται τριπλάσια τεστ.

«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις “κόκκινες γραμμές”» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως, μάλιστα, εξήγησε, αν συνεχίσουμε έτσι ο δείκτης R θα φτάσει το 1, δαμηνύοντας πως: «είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις», επεσήμανε.


Στη συνέχεια ο κ. Γώγος είπε πως δεν φτάνει μόνο το μέτρο της μάσκας καθώς θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δεδομένο των αποστάσεων.

«Αν κρατήσουμε την απόσταση ελαττώνεται κατά πολύ η δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας. Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο “αθώου” lockdown, χωρίς να κάνουμε lockdown. Είναι σα να κλεινόμαστε σπίτια μας», εξήγησε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής μοιράστηκε την ανησυχία των ειδικών και για τα κρούσματα σε στρατό και αστυνομία, προσθέτοντας πως αυτό που τον προβληματίζει είναι η χαλάρωση των νέων που είναι ασυμπτωματικοί φορείς, καθώς μεταδίδουν το ιό.

«Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή στην πανδημία ότι είναι κεντρικός μοχλός στη διαχείριση. Έρχεται ο χειμώνας. Ο,τιδήποτε συμβεί αυτή τη στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας» διευκρίνισε ο ειδικός.

(sputniknews – φωτο:screenshot)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •