«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που γιορτάζεται σήμερα 4 Φεβρουαρίου θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Πριν από λίγες μέρες παρουσίασα στη Βουλή με την αναπληρώτρια υπουργό κ. Αγαπηδάκη, τα προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας και αυτά που θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.
Ως υπουργός Υγείας προτρέπω όλους και όλες να επισκεφτείτε το κοντινότερο νοσοκομείο και να πραγματοποιήσετε αυτές τις δωρεάν εξετάσεις που σας αφορούν. Γιατί με την Υγεία μας δεν παίζουμε!
- Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών και προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.
- Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Το πρόγραμμα αφορά σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος.
- Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το οποίο απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 65 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση κολονοσκόπησης.
- Σχεδιάζουμε επίσης πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σε τουλάχιστον 4 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Η χώρα μας μάλιστα, θα είναι από τις πρώτες στην Ε.Ε. που θα υλοποιήσουν τέτοιο πρόγραμμα.
- Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, το οποίο ενσωματώνει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τοπικές δομές υγείας και απευθύνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι αλιείς, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και όλοι όσοι ασκούν κατά βάση χειρωνακτική εργασία και εκτίθενται στους παράγοντες κινδύνου.
Συνολικά επενδύονται πάνω από 200 εκ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο, και στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
(φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Νίκι Μινάζ ευχαρίστησε τον Τραμπ που έριξε φως στις διώξεις των Χριστιανών στη Νιγηρία
- Τυφώνας Καλμάγκι στο Βιετνάμ: Έμειναν στο νερό 40 ώρες και βγήκαν ζωντανοί – “Ζούμε ένα θαύμα”
- Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το νέο πιλοτικό πρόγραμμα χρηματικών Bραβείων-Υποτροφιών για το 2025
- Ούτε στον χειρότερό τους εφιάλτη αυτό που συμβαίνει
- Γνωρίστηκαν στον Β’ ΠΠ και είναι ακόμη παντρεμένοι – Το γηραιότερο ζευγάρι στον κόσμο σπάει όλα τα ρεκόρ, vid
- Καταιγίδες στα δυτικά και στην Πελοπόννησο – Στο Ψαθί Μεγαλόπολης το μεγαλύτερο ύψος βροχής
- ΕΛΑΣ: Ανακοίνωση σχετικά με τη σύλληψη 13χρονου στου Γκύζη – Ενημερώθηκε άμεσα η μητέρα του
- Ταϊλάνδη-Καμπότζη: Η Μπανγκόκ αναστέλλει τη συμφωνία εκεχειρίας
- Χρ. Κέλλας για ευλογιά αιγοπροβάτων: “Δεν ήταν απόφαση του υπουργείου να μην γίνει εμβολιασμός”
- Συναντήσεις του ΥΜΑΘ Κ. Γκιουλέκα με τις προξένους της Ρουμανίας και της Αλβανίας









