• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το έφεραν στην Βουλή: Έτσι θα αντικαθιστούν τους ανεμβολίαστους – Οι τελικές ρυθμίσεις…

Το έφεραν στην Βουλή: Έτσι θα αντικαθιστούν τους ανεμβολίαστους – Οι τελικές ρυθμίσεις…

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία – Τι προβλέπει

Η τροπολογία προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τρεις κατηγορίες εργαζόμενων:

  1. Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
  2. Σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
  3. Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Προβλέπεται η υποχρέωση του εργαζομένου να ενημερώνει για τον εμβολιασμό ή μη, ενώ θα υπάρχουν τρίμηνες συμβάσεις για αναπλήρωση μη εμβολιασμένων.

Επιπλέον, δεν θα υπάρχει χρονικό όριο στην αναστολή (θα μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος της πανδημίας). Ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Οι σχετικές προκηρύξεις δεν πρόκειται να αναρτηθούν αμέσως, αλλά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εμβολιασμού του προσωπικού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση είναι οι νοσηλευτές και όχι οι γιατροί.

Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με απολύσεις, ωστόσο η αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών «στριμώχνει» τον εργαζόμενο στην γωνία. Ως προς τον Δημόσιο τομέα τέλος, δεν θα προβλέπεται παραπομπή ενός ανεμβολίαστου εργαζόμενου στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους να μην κάνουν το εμβόλιο. Οι λόγοι υγείας που μπορεί να κάνουν κάποιον να μην εμβολιαστεί προσδιορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς.

Η τροπολογία «Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης. Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου» εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Οργανισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εισάγεται αύριο (22.07.2021) για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.