Εμβόλια: «Δώστε βάρος στους άνω των 60 και στις εγκύους από φθινόπωρο», λένε τώρα στα κράτη

Πρόβα για τη νέα (υποτίθεται θανατηφόρα) πανδημία που ετοιμάζουν;;;

Νέες…κατευθυντήριες οδηγίες στα κράτη της Ευρώπης (και όχι μόνο) σχετικά με την εμβολιαστική πολιτική των επόμενων μηνών δίνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Το βάρος δίνεται στις φθινοπωρινές εμβολιαστικές εκστρατείες καθώς επίσης και στα ενημερωμένα (updated) εμβόλια κατά του covid που θα πρέπει να χορηγηθούν στους πιο ευάλωτους.

Τι αναφέρεται αναλυτικά:

Οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας εμβολίων στην ΕΕ θα πρέπει να συζητήσουν την αναθεώρηση των πληροφοριών προϊόντος για τα εμβόλια με την επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του EMA (CHMP), ώστε να αντικατοπτρίζεται η προτεινόμενη απλουστευμένη προσέγγιση, ως εξής:

  • Για άτομα ηλικίας άνω των 5 ετών, όταν ο εμβολιασμός συνιστάται σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες, ενδείκνυται μία εφάπαξ δόση του πρόσφατα προσαρμοσμένου εμβολίου.
  • Για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2, ενδείκνυται μια εμβολιαστική σειρά που αποτελείται από 2 ή 3 δόσεις ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόσφατα προσαρμοσμένο εμβόλιο που θα χορηγηθεί. Η χρήση στον παιδιατρικό πληθυσμό ακολουθεί τις εθνικές οδηγίες.
  • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες δόσεις σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.
  • Για τους επανεμβολιασμούς, θα πρέπει να τηρείται ένα ελάχιστο μεσοδιάστημα 3 μηνών, ωστόσο μπορεί να ληφθεί υπόψη ένα διάστημα 4 μηνών μεταξύ των δόσεων, με δεδομένο ότι νέα στοιχεία δείχνουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές συνιστούν στις κυβερνήσεις να ρίξουν την προσοχή και πάλι στις εξής ομάδες πληθυσμού:

  • Στους άνω των 60 ετών
  • Στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Στις εγκύους

Εκεί λένε ότι θα πρέπει να δοθεί…προτεραιότητα, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την εκ νέου πίεση που θα ασκηθεί…

(φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί