Έλληνας καθηγητής: «Δεν θα πόνταρα στο ρωσικό εμβόλιο»

covid
Για το εμβόλιο που ανέπτυξε η Ρωσία μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Οπως εκτίμησε, η πιθανότητα να είναι αποτελεσματικό το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για τον κορωνοϊό κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30%, η Ρωσία παίρνει μεγάλο ρίσκο, το εμβόλιο δεν έχει περάσει από τη «φάση 3».

Ο κ. Μανωλόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι ποτέ δεν θα έκανε στον εαυτό του ένα τέτοιο εμβόλιο, δεν θα πόνταρε δηλαδή στο Sputnik V, και πως δεν έχει χορηγηθεί σε άτομα υψηλού κινδύνου για κάποιο διάστημα, για να φανεί ότι αυτοί δεν ανέπτυξαν λοίμωξη από τον ιό.


Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είπε ακόμη ότι η «φάση 3» της δοκιμής δεν μπορεί να συμπιεστεί χρονικά, ότι απαιτούνται τουλάχιστον 2 με 3 μήνες για να φανούν τα αποτελέσματα, ενώ έχει ανακοινωθεί δοκιμή σε μόλις 55 άτομα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το εμβόλιο να αποδειχθεί αναποτελεσματικό και στη συνέχεια να υπάρξει μια γενικότερη αμφισβήτηση και καχυποψία από τον πληθυσμό γενικά για τα εμβόλια, τόνισε.

(iefimerida – φωτο:eurokinissi)