• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ειδικός στην Κύπρο: «Δεν αποκλείεται ο ετήσιος εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού»

Ειδικός στην Κύπρο: «Δεν αποκλείεται ο ετήσιος εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού»

Η εθνική στρατηγική εμβολιασμού της χώρας μας κυλά ομαλά, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Επιστημονικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας για τον Εμβολιασμό, Αν. Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Χρίστος Πέτρου,

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Δρ Πέτρου αναφέρει ότι η πλήρης απαλλαγή από τα μέτρα θα καθυστερήσει, τα οποία αναμένεται ότι θα μειώνονται κλιμακωτά, όσο περισσότερη ασπίδα προστασίας αποκτά η κοινότητα με τον εμβολιασμό, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείει την ανάγκη να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο κατά του COVID 19.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας χρειάζεται ταχύτητα και το εμβολιαστικό πλάνο πρέπει να αποδίδει τα μέγιστα γιατί η ταχύτητα είναι σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας.

Μακάρι, σημειώνει, να είχαμε διαθέσιμα περισσότερα σε ποσότητα και διαφορετικά αδειοδοτημένα εμβόλια.

Επισημαίνει ότι όσο αφήνουμε τον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα, θα έχουμε περισσότερες μεταλλάξεις και κάποιες από αυτές θα «δραπετεύουν» από τα εμβόλια.

Προσθέτει πως αν στο μέλλον επικρατήσει ένα στέλεχος, το οποίο δραπετεύει από τα εμβόλια και τα καθιστά αναποτελεσματικά, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης με ένα νέο εμβόλιο.

Διευκρινίζει ότι είναι πιθανόν μετά τον εμβολιασμό κάποιος να μολυνθεί και να εμφανίσει συμπτώματα, όμως τονίζει ότι το εμβόλιο θα τον προφυλάξει από την βαριά νόσηση, νοσηλεία ή θάνατο.

Λέει ότι τα εμβόλια που έχουμε τώρα χαρακτηρίζονται ως εμβόλια «πρώτης γενιάς» και αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν εμβόλια που θα έχουν πιο βελτιωμένες φαρμακοτεχνικές μορφές.

Αναφέρει ότι τα εμβόλια που έχουν μέχρις στιγμής άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων της AstraΖeneca, το Comirnaty της Pfizer και το εμβόλιο της εταιρείας Moderna, έχουν περάσει τον πήχη για την ασφάλεια, ποιότητα και την αποτελεσματικότητα και έχουν λάβει το πράσινο φως να κυκλοφορήσουν.

Τονίζει όμως, ότι δεν υπάρχει τέλειο εμβόλιο και κάθε ένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αλλά όλα σχεδόν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο σοβαρής νοσηλείας και θανάτου.

Ο Δρ Πέτρου θεωρεί δεδομένο ότι σε κάποια φάση στο μέλλον, ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα αποκτήσει εποχικότητα, όπως και τα εμβόλια της εποχικής γρίπης.

(Πηγή: KYΠΕ)