• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δερμιτζάκης: «Να μπει φρένο στα μαζικά τεστ κορωνοϊού – Χρειάζονται ιατρικά όρια»

Δερμιτζάκης: «Να μπει φρένο στα μαζικά τεστ κορωνοϊού – Χρειάζονται ιατρικά όρια»

Για κρίσιμη κατάσταση έκανε λόγο ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης,

μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας όσον αφορά τον κορονοϊό, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις σχετικά με τη στρατηγική των τεστ που ακολουθείται.

Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης σημείωσε την ανάγκη επέκτασης των μέτρων κατά του κορονοϊού σε όλη τη χώρα και κυρίως αυτά της υποχρεωτικής μάσκας παντού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.


«Κάποια μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια για να μπορούν να ελεγχθούν καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.
Σε ό,τι αφορά τις ουρές που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από πολίτες που έσπευσαν για δωρεάν τεστ κορονοϊού ο καθηγητής εξέφρασε τη διαφωνία του με τη λογική της πραγματοποίησης μαζικών τεστ.

«Ο ΕΟΔΥ πήγε στη Θεσσαλονίκη και έγινε μια γενικότερη επικοινωνιακή εικόνα που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα».

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε μια διαφορετική στρατηγική εντός ιατρικών ορίων:Oι πολίτες να μπορούν να κάνουν τεστ αν έχουν συμπτώματα ή αν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο ύποπτο κρούσμα. Παράλληλα, διαφώνησε με την πραγματοποίηση τεστ στα αεροδρόμια καθώς, όπως είπε, ο βαθμός θετικότητας είναι πολύ χαμηλότερος από τον βαθμό θετικότητας στην κοινότητα.

«Η στρατηγική των τεστ είχε πρόβλημα από τις αρχές της πανδημίας […]. Πάντα είχα κάποιες ενστάσεις για την στρατηγική των τεστ. Τώρα που τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα, η στρατηγική των τεστ πρέπει να είναι πολύ πιο εκτεταμένη και διαθέσιμη σε όλη την Ελλάδα και να μην είναι στοχευμένη».

(sputniknews – φωτο:photo screenshot)