• Αρχική
  • Άρθρα
  • Χιλή: To εμβόλιο της Pfizer θα χορηγείται και σε ανηλίκους 12 – 16 ετών

Χιλή: To εμβόλιο της Pfizer θα χορηγείται και σε ανηλίκους 12 – 16 ετών

Στην Χιλή εγκρίθηκε η επέκταση της άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου της Pfizer στους έφηβους, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει την κούρσα για ανοσία ως τον Ιούλιο.

Το εμβόλιο αυτό είχε ήδη αρχίσει να χορηγείται σε πολίτες 17 ετών και άνω αφότου εξασφάλισε άδεια επείγουσας χρήσης τον Δεκέμβριο και πλέον θα μπορεί επίσης να προσφέρεται στα παιδιά ηλικίας 12 ως 16 ετών, ανέφερε ο ISP.

Βάσισε εν μέρει την απόφαση αυτή στο σκεπτικό των ομόλογων οργανισμών των ΗΠΑ (FDA) και της ΕΕ (EMA). Ο διευθυντής του δημόσιου οργανισμού, ο Εριμπέρτο Γκαρσία, τόνισε πως έτσι η Χιλή θα μπορέσει να έχει επιτύχει τον εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού και κατά συνέπεια την επιλεγόμενη ανοσία της αγέλης μέσα στον Ιούλιο.


«Αυτή είναι πολύ καλή είδηση για την προστασία των εφήβων μας, που 14 ημέρες αφού λάβουν και τις δύο δόσεις θα έχουν πολύ καλό επίπεδο ανοσίας και θα μπορούν να ξαναρχίσουν τη φυσιολογική τους ζωή», έκρινε ο κ. Γκαρσία.

Μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού
Ήδη 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι –το 69% του πληθυσμού-στόχου– έχουν λάβει μία δόση των εμβολίων τους και 7,9 εκατομμύρια –το 52,3%– και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Η Χιλή έχει μπροστά της έναν μήνα για να εμβολιάσει άλλους 4,6 εκατ. ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη λάβει την πρώτη δόση ώστε να επιτύχει τον στόχο να έχει ανοσοποιήσει 15,2 εκατ. πολίτες της περί τα μέσα της χρονιάς.

Οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειες να πείσουν τους πιο διστακτικούς πολίτες να εμβολιαστούν: ανοίγουν κλινικές τα Σαββατοκύριακα, στέλνουν κινητές μονάδες σε εργοτάξια και αγροκτήματα, επιστρατεύουν αστέρες του αθλητισμού, προσωπικότητες των social media.

Προσφέρουν επίσης χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση για όσους έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, ακόμη και σε περιοχές όπου επιβάλλονται lockdowns.

Όμως, με τον αριθμό των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση να μην απέχει πολύ από το ιστορικό του υψηλό και με την πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) να κοντεύει να φτάσει το 100% σε πολλά νοσοκομεία, ιατρικές ενώσεις κατακρίνουν την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για χαμένο χρόνο με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος.

Σε lockdown άλλες 19 κοινότητες
Οι αρχές της Χιλής επίσης επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα σε άλλες 19 κοινότητες εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ενώ ενημέρωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 6.882 μολύνσεις από κορονοϊό και 132 θάνατοι.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού ανέρχεται ως εδώ σε 29.300 νεκρούς επί συνόλου 1.384.346 μολύνσεων.

Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι ανάμεσα στις κοινότητες που τίθενται σε καραντίνα συμπεριλαμβάνονται τρεις δήμοι της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας.

Ο κ. Πάρις επισήμανε πως οι περισσότεροι ασθενείς που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) δεν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 και πρόσθεσε ότι «το να μην εμβολιάζεσαι είναι σαν να θες να εισαχθείς σε νοσοκομείο, σαν να θες τον θάνατο».