• Αρχική
  • Άρθρα
  • AstraZeneca: Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην ΕΕ στα τέλη του 2020

AstraZeneca: Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην ΕΕ στα τέλη του 2020

Τη συμφωνία για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού επισφράγισαν ΕΕ και AstraZeneca.

Η AstraZeneca «έκλεισε» τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια μέχρι 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222 κατά του κορονοϊού.


Σύμφωνα με την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για εμβόλια χωρίς Αποκλεισμούς με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, παράσχεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ η δυνατότητα πρόσβασης στο εμβόλιο σε ισότιμη βάση χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τους επιτρέπει επίσης, να κατευθύνουν εκ νέου την προμήθεια δόσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτή η πρώτη συμφωνία για το εμβόλιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει την πρόσβαση εκατομμυρίων Ευρωπαίων στο εμβόλιο AZD1222 μετά την έγκρισή του. Αναμένοντας σύντομα την έναρξη της παραγωγής στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, ελπίζουμε να καταστήσουμε το εμβόλιο διαθέσιμο ταχύτατα και σε ευρεία βάση, με ορίζοντα παράδοσης των πρώτων δόσεων τα τέλη του 2020.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ειδικά την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, για την ταχεία ανταπόκρισή τους στο ζήτημα της διασφάλισης της προστασίας των Ευρωπαίων με ένα εμβόλιο ενάντια σε αυτόν τον θανατηφόρο ιό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας δυνατή την αναδόμηση των κοινωνιών και της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο Πασκάλ Σαριό, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Το εμβόλιο AZD1222 αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την εταιρεία Vaccitech.

(Sputniknews – φωτο:unsplash)